Reakce na příspěvek
Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.
35 příspěvků za posledních 7 dní

vlk
19. 10. 2019 - 20:24
...mrkni na Strmělku mlženku...

Martin
20. 10. 2019 - 07:20
Hezký. Je pravda, že to počasí už zase směřuje do sucha :( , ale zatím ještě houby jsou.
kutas
20. 10. 2019 - 10:43
Tady je sucho furt, už tři roky mám svedené okapy do jímek na dešťovku (bývalé studně), plus barely na zalévání, jinak to už nejde. Mi přijde, že kdykoli napíše nějaký blbec katastrofu, tak u nás se vzápětí projeví.

vlk
19. 10. 2019 - 18:34
...hezký večer nahoubaři...za posledních 14 dní jsou to jediné Václavky co jsem našel...spolu s nima pár fotek z minulé soboty...jsou uprostřed fotek...prví bude nějaký Ryzec...muchča Citronová...nevím...???...Václavky...Třepenitka cihlová...další Třepenitky snad svazčité...a poslední snad nějaký Pavučinec...???...dnes bylo v lese nádherně...strašná spousta houbiček, ale nic z mého čtyřboje...jen dva Kozárci s totálně promočenýma hlavama - zůstali v lese a pár mladých Bedel...už je sai hotovo...

proklek
19. 10. 2019 - 19:36
Jo, jo, je to muchomůrka citronová, minulý víkend jich kolem Jevan rostly stovky.
Dano
18. 10. 2019 - 23:20
Pěkná souhra s barvou nehtu, bude to asi závojenka lesklá.
Kyblik
18. 10. 2019 - 23:37
Díky moc! Závojenka byla jedním z mých tipů, tak jsem rád, že se potvrdil. Kvůli té barvě nehtu nám hned padla do oko.
Ještě jednou děkuji :-).

Kyblik
18. 10. 2019 - 22:37
Krásné fotečky Tony :-).

vlk
18. 10. 2019 - 23:18
...za tou Trámovkou je to co za hlavičky...???...

Tony52
19. 10. 2019 - 14:08
Klouzek

Sley
18. 10. 2019 - 17:45
Fotka není nic moc, ale mě to připomíná ze všeho nejvíc strmělku mlženku. Nicméně u ní bych určitě nenapsal, že "příjemně voní" :-)
Miloš
18. 10. 2019 - 18:48
Taky jsem pak dohledával, že by to mohla být strmělka mlženka, ale mně i manželce to fakt docela vonělo :-D..

Václav
18. 10. 2019 - 12:35
České názvy hub jsou svým způsobem originální. V čem? Třeba v tom, že mají v druhovém (výjimečně rodovém) názvu často pojmenování nějakého živočicha.
Začnu zmíněnou výjimkou: sluka svraskalá, o které byl na tomto bloku pěkný článek, je na většině území státu dost vzácná a doby, kdy rostla např. na Poličsku v jehličnatých lesích hromadně, jsou dávno pryč. Kuřátek, kuřáteček a lišek roste u nás více druhů a při troše dobré vůle sem můžeme zařadit i psivku obecnou, i když partnerkami psů jsou feny, nikoliv psivky. Ještě větší shovívavosti by bylo třeba k souhlasu s hadovkou.
V druhových názvech se to faunou přímo hemží. Tak třeba domestikovaná zvířata jsou zahrnuta v názvech šťavnatka kozí, což je jedlá lupenatá houba tvořící mykorhizu se smrky, jedlemi a borovicemi. Výrazným pachem a světle fialovým zbarvením se vyznačuje nejedlý pavučinec kozlí. Pečárku ovčí, výbornou, po anýzu vonící houbu, není třeba zvlášť představovat. Roste u nás také chlupatka ovčí, která tvoří drobné kulaté plodničky na tlejících větvích listnáčů. Teplomilný klouzek kravský se sice hodí do octového nálevu, ovšem k tomuto účelu je plno kvalitnějších druhů hub. Mykorhizu s břízou tvoří nejedlý ryzec kravský. Okrově hnědý, po ředkvích vonící pavučinec kravský roste roztroušeně ve smrčinách, není jedlý a navíc se dost obtížně určuje.
Za hojný druh - zejména v kulturních smrčinách - je považován rovněž nejedlý pavučinec psí. Bedla kočičí je starší název pro nejedlou bedlu černošupinatou, vzácnější druh vyskytující se v jehličnatých lesích bohatých humusem. Z domestikovaných opeřenců je v názvech zastoupen holub, papoušek a kachna. Hlíva holubí je chuťově výborná houba rostoucí od října na stromech i pařezech listnáčů, je však vzácnější než hlíva ústřičná. Voskovka papouščí roste na lukách a pastvinách od srpna do listopadu. Vyniká pestrým zbarvením s převahou zelené, nechybí však žlutá ani červená - prostě zbarvením připomíná mluvícího ptáka. Holubinka kachní je barevně nevýrazný, vzácnější druh preferující vápnité půdy nížin.
Zatímco myši jsou v lidských obydlích nevítanými hosty, je kukmák myší vzácný. Jen občas se objeví v řidších smíšených lesích. Nalezen byl i v parcích, nicméně v posledních letech je zaznamenáván jen zřídka.
Pojďme k houbám, u kterých v druhovém názvu figuruje volně žijící zvířena. Krásné je ve skupinách rostoucí ouško zaječí, nehojný, ve smrkových lesích vyskytující se druh. O výskytu šťavnatky zaječí popsané v roce 1838 Friesem se mě informace dohledat nepodařilo. Štítovku jelení sbírají houbaři málokdy. Chuťově nějak nevyniká, ale dá se najít na tlejících pařezech i v v době sucha. Lošáků, stopkovýtrusných hub v přírodě postupně ubývá. Platí to i o lošáku jelením, který je uveden v Červeném seznamu hub ČR jako téměř ohrožený druh. Vzácnou jelenku obecnou se podaří nalézt málokdy, neboť vyrůstá pod povrchem půdy a občas ji vyhrábne zvěř. Připomíná hnědě zbarvenou, drobnou pýchavku.
V poslední době se na mnohých řekách rozmnožili bobři a místy dělají vodohospodářům starosti. Houževnatec bobří, rostoucí na pařezech jehličnanů je na rozdíl od zmíněných vodních hlodavců vzácný. Rovněž tchoři jsou v České republice vzácní z důvodu úbytku vhodných biotopů. Podobně je tomu s holubinkou tchoří. Hojnější je holubinka kolčaví, charakteristická pro kyselé podhorské a horské smrčiny.
Exotická zvířata připomíná muchomůrka tygrovaná, houževnatec tygrovaný, pavučinec slonovinový, čirůvka krokodýlí a zrnivka žraločí. Z bezobratlých si tvůrci názvů vzali mustr ze škeblí a mravenců. Ohňovec škeblovitý najdeme na kmenech listnáčů, zejména osik a vrb a jejich plodnice tvarem připomínají škeble. Mravenečky jsem si ponechal na závěr. Těžko říci, proč francouzský mykolog Henri Romagnesi pojmenoval jednu z vzácných závojenek rostoucí ve smíšených lesích Entoloma myrmecophilum - závojenka mravencomilná.
Závěrem jen poznámka. Výčet hub "se zoologickými názvy" určitě není úplný. Není to podstatné, chtěl jsem jen přiblížit čtenářům rozmanitost a krásu českého mykologického názvosloví.