Reakce na příspěvek
Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.
28 příspěvků za posledních 7 dní
MIC
14. 10. 2019 - 22:58
Ahoj všichni odborníci! O víkendu jsem našel v lese (Severní Čechy nad Novým Borem) spoustu nejrůznějších úžasných houbiček, kromě pár (doslova) hříbků to byly václavky, šupinovka kostrbatá, lakovka ametystová, límcovka měděnková, nějaké ty pýchavky, spousta muchomůrek červených... a docela hodně hub, které neznám. Pomohl by někdo alespoň s tímhle? Přijde mi to jako nějaký ryzec nebo holubinka, byly to dost masivní houby a rostla jich tam celkem spousta...
lokajka
15. 10. 2019 - 05:04
jsou to mlženky !!
MIC
15. 10. 2019 - 06:24
Aha, tak TOHLE je ta strmělka mlženka! Nikdy to u nás nerostlo. Díky moc!
MIC
21. 10. 2019 - 09:14
Po týdnu jsem se vrátil na stejné místo a pořád tam rostly. Tak jsem je sesbíral, v sobotu dvě mladé zkusil pomalu opražit (asi 20 min.) na oleji se solí a kmínem a zbaštit. Na zkoušku. Nic mi nebylo a bylo to docela dobré (až na ten nepříjemný zápach), tak jsem jich druhý den zbaštil zbytek k obědu a fajn. Takže děkuji tímto za pomoc s naučením nové houbičky, teď už si ji budu pamatovat!
cyklista
15. 10. 2019 - 16:58
tutovka jsou to ony
cyklista
15. 10. 2019 - 16:58
tutovka jsou to ony
Václav Burle
14. 10. 2019 - 15:05
Vstupuji v časných hodinách do lesa. Svítí slunce jako kdyby to mělo být naposled. V minulých dnech pršelo až se zelenalo a nyní tak překrásný den. Není ale vůbec teplo. Vytahuji z batohu kulicha a halím se do oblečení. Je docela chladno. A takové počasí je pro houbaření nejlepší. Naopak vedro dokáže jednoho během chvilky zlikvidovat. A té vody co sebou musí tahat. Je jasné, že dnes si houbaření, toulání lesem, více než užiju. Nezačíná to ale dobře.
Toulám se, hledám, ale kde nic tu nic. Ani houba. Dokonce nejsou ani kostrbaté o ostatních houbách ani nemluvě. Jedna velká bída. A to se všude píše jak houby stále ve velkém rostou. A já nic, vůbec nic. Po několika hodinách přichází, Matičko přírody díky, zázrak. Objevuji pařez a na něm přemladé, ale již ke konzumu připravené opeňky měnlivé. Ó, jak já je na talíři miluji. Koukám, jednu odtrhávám, zkoumám. Jsem si naprosto jistý, že je to ona, ale... Jak jsou mladé, tak nejsou vidět veškeré jejich znaky. Tak to vzdávám a raději jdu dál. Nestojí to za to abych se smrtelně otrávil. Jsem si ale na 99 procent jistý, že je to ona. Ale je tam to jedno procento!
Netrvá dlouho a je tu další obrostlý pařez. Košík, který doposud trůnil na batůžku se začíná plnit. K tomu sem tam přidávám hřiba hnědého. V konečném součtu je to doslova jen několik plodnic. Nevím jak se to stalo, ale dostal jsem se do míst, kde jeden plný pařez za druhým. Opeňky jsou ve všech velikostech a to ve světlé barvě. Po té tmavé ani památky. Již se vidím jak doma naplním mrazák až po okraj. V zimě tuto vynikající houbu jeden jako když najde. Kdybych je nenašel, tak bych z lesa opět odcházel s prázdnou.
Pomalu se vracím do civilizace. V tomto případě to znamená na okresní silnici. Vidím jak policisté autem zahradili silnici a vozidla vrací tam odkud přijela. Bohudík půlka vozovky, odkud má pro mne přijet autobus, je průjezdná. Přijíždí nakláďáček silničářů a chlapi vytahují a instalují potřebné zákazové značky. Odjíždí, ale neustále přijíždějí nová a nová auta. Jeden řidič otevírá závoru do lesa. Házíme řeč. Říká, že je tam převrácený kamion, ale tady přes les se to dá objet. Odjíždí.
Otvírám závoru a auta tam posílám. Bohudík se žádné nevrací, a tak nedostanu přes papulu. Je to divné, ale žádný z nich nepoděkoval. Holt pro dobrotu na žebrotu. Nedaleko stojí u lesa dvě auta. Přichází chlap se ženou. V ruce má dva bramboráky, ve kterých stovky hřibů, tedy spíše hříbků hnědých. Jak je možné že on je tak úspěšný a já mám jenom metrák openěk měnlivých? Holt to se stává. Byl jen o několik desítek, stovek metrů vedle. A pohádky je konec. Také máte podobné zkušenosti?
forman
14. 10. 2019 - 11:20
Dnes poslední procházka lesem, pár bedlí, klouzky a začínají václavky. Jinak nic, ale přesto docela úspěšná sezóna. Přeji všem mnoho zdaru při sběru lesních darů.
Eva
14. 10. 2019 - 08:18
foto zde
Eva
14. 10. 2019 - 08:15
Zdravím všechny po nádherně barevném víkendu. Včera potěšili oko mega hnojníci.
Houbytoday
13. 10. 2019 - 20:27
Jánské Lázně Stezka korunami stromů Krkonoše
Parádní víkend point - pro všechny věkové kategorie. V okolí cca jednoho km od vyhlídkové věže. Hub “mraky”. Hned od začátku je potřeba vybírat - není potřeba v tento okamžik vše brát. I mladé plodnice jsou nasáklé jak houby😄. Nalezeno, respektive zakopáváte o hřibovité, ale bez dubových, smrkových. Stovky ks hřibů Plstnatý, žlutomasý, červený, hnědý. Ale i další podzimní houby.
Kalfa
16. 10. 2019 - 15:09
Tu Spirálovku hyperbolickou jsem v žádném atlasu nenašel, evidentně endemický druh..
Forrest Run
13. 10. 2019 - 20:18
Zdar Vendelíne! Pravděpodobně penízovka sametonohá, jukni, jestli má hnátičku kakaově zbatvenou, s velmi jemnejma chloupkama.