Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Zdravím,opět jsem našel v pátek nový výskyt Ohňovců rakouských, dnes ve druhé lokalitě nad Berounkou jsem byl dost zklamán,v torzu dubu se pod kůrou…"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

28 příspěvků za posledních 7 dní

vlk

18. 10. 2019 - 21:20

...hezký večer nahoubaři...jako první je Dřevomor...nějaká Holubinka...Outkovka chlupatá...torzo Čechratky asi černohuňaté...krásný Pevník vybarvený do zlatova a další nějaká Holubinka...

Miloš

18. 10. 2019 - 16:12

Přátelé houbaři znalci, mám prosbu o určení houby..roste na místech se zetlelým dřevem( tam kde delší dobu byly složený klády po těžbě) a u pat buků.. je jí u nás docela dost, příjemně voní , skoro jako hlíva.. je to nějaká štítovka??? nebo druh hlívy??

Sley

18. 10. 2019 - 17:45

Fotka není nic moc, ale mě to připomíná ze všeho nejvíc strmělku mlženku. Nicméně u ní bych určitě nenapsal, že "příjemně voní" :-)

Miloš

18. 10. 2019 - 18:48

Taky jsem pak dohledával, že by to mohla být strmělka mlženka, ale mně i manželce to fakt docela vonělo :-D..

proklek

18. 10. 2019 - 14:40

Jak letos píši stále dokola,v Novohradkách letos houby moc nerostly a už asi neprostou. Tahle houba, nevím co to je, vyrostla kamarádovi mezi petrželí.

kutas

18. 10. 2019 - 19:25

Tipuju čechratku podvintou. Tady je taky sucho, opět deficit skorem 200 mm.

Václav

18. 10. 2019 - 12:35

České názvy hub jsou svým způsobem originální. V čem? Třeba v tom, že mají v druhovém (výjimečně rodovém) názvu často pojmenování nějakého živočicha.

Začnu zmíněnou výjimkou: sluka svraskalá, o které byl na tomto bloku pěkný článek, je na většině území státu dost vzácná a doby, kdy rostla např. na Poličsku v jehličnatých lesích hromadně, jsou dávno pryč. Kuřátek, kuřáteček a lišek roste u nás více druhů a při troše dobré vůle sem můžeme zařadit i psivku obecnou, i když partnerkami psů jsou feny, nikoliv psivky. Ještě větší shovívavosti by bylo třeba k souhlasu s hadovkou.

V druhových názvech se to faunou přímo hemží. Tak třeba domestikovaná zvířata jsou zahrnuta v názvech šťavnatka kozí, což je jedlá lupenatá houba tvořící mykorhizu se smrky, jedlemi a borovicemi. Výrazným pachem a světle fialovým zbarvením se vyznačuje nejedlý pavučinec kozlí. Pečárku ovčí, výbornou, po anýzu vonící houbu, není třeba zvlášť představovat. Roste u nás také chlupatka ovčí, která tvoří drobné kulaté plodničky na tlejících větvích listnáčů. Teplomilný klouzek kravský se sice hodí do octového nálevu, ovšem k tomuto účelu je plno kvalitnějších druhů hub. Mykorhizu s břízou tvoří nejedlý ryzec kravský. Okrově hnědý, po ředkvích vonící pavučinec kravský roste roztroušeně ve smrčinách, není jedlý a navíc se dost obtížně určuje.

Za hojný druh - zejména v kulturních smrčinách - je považován rovněž nejedlý pavučinec psí. Bedla kočičí je starší název pro nejedlou bedlu černošupinatou, vzácnější druh vyskytující se v jehličnatých lesích bohatých humusem. Z domestikovaných opeřenců je v názvech zastoupen holub, papoušek a kachna. Hlíva holubí je chuťově výborná houba rostoucí od října na stromech i pařezech listnáčů, je však vzácnější než hlíva ústřičná. Voskovka papouščí roste na lukách a pastvinách od srpna do listopadu. Vyniká pestrým zbarvením s převahou zelené, nechybí však žlutá ani červená - prostě zbarvením připomíná mluvícího ptáka. Holubinka kachní je barevně nevýrazný, vzácnější druh preferující vápnité půdy nížin.

Zatímco myši jsou v lidských obydlích nevítanými hosty, je kukmák myší vzácný. Jen občas se objeví v řidších smíšených lesích. Nalezen byl i v parcích, nicméně v posledních letech je zaznamenáván jen zřídka.

Pojďme k houbám, u kterých v druhovém názvu figuruje volně žijící zvířena. Krásné je ve skupinách rostoucí ouško zaječí, nehojný, ve smrkových lesích vyskytující se druh. O výskytu šťavnatky zaječí popsané v roce 1838 Friesem se mě informace dohledat nepodařilo. Štítovku jelení sbírají houbaři málokdy. Chuťově nějak nevyniká, ale dá se najít na tlejících pařezech i v v době sucha. Lošáků, stopkovýtrusných hub v přírodě postupně ubývá. Platí to i o lošáku jelením, který je uveden v Červeném seznamu hub ČR jako téměř ohrožený druh. Vzácnou jelenku obecnou se podaří nalézt málokdy, neboť vyrůstá pod povrchem půdy a občas ji vyhrábne zvěř. Připomíná hnědě zbarvenou, drobnou pýchavku.

V poslední době se na mnohých řekách rozmnožili bobři a místy dělají vodohospodářům starosti. Houževnatec bobří, rostoucí na pařezech jehličnanů je na rozdíl od zmíněných vodních hlodavců vzácný. Rovněž tchoři jsou v České republice vzácní z důvodu úbytku vhodných biotopů. Podobně je tomu s holubinkou tchoří. Hojnější je holubinka kolčaví, charakteristická pro kyselé podhorské a horské smrčiny.

Exotická zvířata připomíná muchomůrka tygrovaná, houževnatec tygrovaný, pavučinec slonovinový, čirůvka krokodýlí a zrnivka žraločí. Z bezobratlých si tvůrci názvů vzali mustr ze škeblí a mravenců. Ohňovec škeblovitý najdeme na kmenech listnáčů, zejména osik a vrb a jejich plodnice tvarem připomínají škeble. Mravenečky jsem si ponechal na závěr. Těžko říci, proč francouzský mykolog Henri Romagnesi pojmenoval jednu z vzácných závojenek rostoucí ve smíšených lesích Entoloma myrmecophilum - závojenka mravencomilná.

Závěrem jen poznámka. Výčet hub "se zoologickými názvy" určitě není úplný. Není to podstatné, chtěl jsem jen přiblížit čtenářům rozmanitost a krásu českého mykologického názvosloví.

kmirek

17. 10. 2019 - 22:48

Nevíte někdo, co je to za houby? Díky.

Forrest Run

18. 10. 2019 - 07:08

Pravděpodobně nějaký křehutky.

vlk

17. 10. 2019 - 21:32

...hezký večer nahoubaři...z další várky posledně nalezených houbiček Křehutka...Muchomůrka buď šedivka nebo tygrovaná...Helmovka...nějaká dřevomilka a Štítovka...asi jelení...

nahouba

17. 10. 2019 - 16:23

Prosim, je tohle strmelka nalevkovita a strmelka mlzenka na foto? Nálevkovita ma dutou nozicku? Diky za radu!

vlk

17. 10. 2019 - 18:17

...přehrnutá a mlženka...

nahouba

17. 10. 2019 - 19:57

Mam ji ususit nebo vyhodit, co radis? A dik za pomoc!

Sley

17. 10. 2019 - 20:05

Strmělka přehrnutá je mírně jedovatá, strmělka mlženka je sice jedlá, ale podle mě se k sušení moc nehodí. Takže já doporučuju nesušit.

vlk

17. 10. 2019 - 20:24

...já bych nesebral ani jednu ani druhou...

nahouba

17. 10. 2019 - 22:03

hmmmm, nepotesili jste me :-( Ale stejne dekuju!

vlk

16. 10. 2019 - 20:52

...hezký večer nahoubaři...další ze sobotních nálezů...poznám Pevník na pařízku a nějaké Helmovky...

Tony52

16. 10. 2019 - 20:30

Zdravím, pár obrázků z pondělního houbaření s parťákem v okolí Slaného. Stále jedou hnědáci, klouzci, dají se najít kozáci. Ale žádný smrkáč.

Tony52

16. 10. 2019 - 20:34

Václavky /smrkové/ skončily v držkovce. Dále je H. peprný, muchomůrka s průměrem klobouku téměř 30 cm.

Tony52

16. 10. 2019 - 20:38

Takže 5 druhů / hnědák, kozák, václavka, klouzek a H. dutonohý/, nic moc, ale na zdejší poměry celkem dobrý. A to sezona ještě zdaleka nekončí - mějte se fajn.

proklek

16. 10. 2019 - 20:15

Hezký večer. Včera i dnes v Novohradkách velká bída, ale v podzimním lese je nádherně. Hřibovité houby jen vzácně, několik kozáků, jeden kovář, jeden hříb smrkový, několik lišek a klouzků. Zdá se, že letošní špatný rok se už nevylepší. Děkuji předem znalcům, kteří mi určí poslední dvě fotky, asi to budou pýchavky obecné a to bílé na pařezu netuším.

vlk

16. 10. 2019 - 20:42

...Bělochoroš...???...hořký...???...

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz