Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"...hezký nový rok nahoubaři...jen tak z třesoucí se ruky..."

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

27 příspěvků za posledních 7 dní

Martin

20. 10. 2019 - 15:16

Žena tvrdí, že jde o banku a nechce je tim pádem sušit. Charakteristický je kluzský kožovitý klobouček. Co je to?

ten co tančí s vlky

20. 10. 2019 - 15:23

jde o suchohřib

ladaxxt

20. 10. 2019 - 16:03

Je to hřib hnědý. Když řeknu suchohřib, má na výběr minimálně 3 běžné druhy...

Pantáta

20. 10. 2019 - 12:45

Vycházka ČMS do Klánovického lesa...

Jirka

20. 10. 2019 - 06:53

Je to kotrč. Nejsem si úplně jistý.Díky za radu.

cyklista

20. 10. 2019 - 10:29

OK, ale už je hranici jedlosti

Ztrácejí se po lesích houbaři

20. 10. 2019 - 06:48

Český rozhlas přišel s informaci od Policie České republiky, že v letošním roce se v lesích poztrácelo nemalé množství milovníků houbaření. Doporučuje všem aby raději chodili do lesů alespoň ve dvou a v žádném případě nezapomněli si vzít sebou mobilní telefon. Kolik těch houbařů bylo a jak mnozí z nich dopadli nevíme téměř nic. Jestli víte, tak pište sem do komentářů ať se poučíme.

Známe ale jeden příběh z nedávných dnů. Starší člověk (75) houbařil, jak jinak, než sám samotinký. Přišel okamžik, kdy měl přejít potok. Bohužel si navíc, na potvoru, vybral místo nad tůní, kde nemálo vody. Přes potok byl položen kmen. Věděl, jak nám řekl, že to není dobrý nápad. Dřevo bylo ale silnější a vypadalo moc dobře. Nejdříve jeho pevnost zkusil jednou nohou, pak přidal i tu druhou. Dobrý řekl si. V okamžiku, kdy se chtěl odrazit a přeskočit na druhý břeh, tak dřevo prasklo a on jak byl dlouhý a široký skončil v té tůni. Nechybělo málo a mohl tam i zůstat. Stačila rána, nebo něco podobného, o kámen do hlavy a měl to spočítané.

Na sobě měl moderní trackovou bundu, a tak se voda k tělu ani k mobilu, peněžence, nedostala. Ruka s časomírou se do vody nedostala. Tak vršek těla suchý. Horši to bylo s kalhotami, které do lesů a hor se vůbec nehodící, ale hodně pohodlné.

Na břehu se svlékl, vyždímal ponožky, které strčil do batohu, který vojenský, vevnitř pogumovaný. Takže fotoaparát a další věci naprosto suché. Kalhoty vyždímal a než došel do civilizace byly téměř suché. Nebyl tedy problém usednout i v autobuse. Houbaření v ten den skončilo, ale mohlo být i to posední.

Buďme opatrní a hlevně nezapomeňme doma na kredenci mobil...

Pantáta

20. 10. 2019 - 12:47

Kdyby chodili organizovaně s agenturou Vandrovník, pod vedením zkušeného zálesáka a houbaře, nikdy by se jim nic podobného nestalo!

mar.

21. 10. 2019 - 11:34

Z letošního podzimu: vcházím do lesa a proti mě vyběhne z houštinky člověk , v ruce telefon a křičí do něj "nevim, nevim, no nevim kde jsem, tady je paní já se zeptám. Byl na opačné straně lesů, než na něj čekal kamarád s autem. Do lesa už nechtěl vstoupit se slovy "stejně bych se zase ztratil" a tak jsme po telefonu navigovali kamaráda, který si ho za chvíli s komentářem "tak pojď ty šikulo" odvezl. Doufám jen, že mu taky vyházel ty hořčáky co měl v tašce a nechtěl se jich vzdát. Asi mi to nevěřil.

bezvahoubař

19. 10. 2019 - 22:02

Ahoj houbaři , zkouška vložení fotek . Pro zajímavost vyfoceno dne 12.10. v Hradeckém lese.

bezvahoubař

19. 10. 2019 - 22:07

Tak ještě jedna.

bezvahoubař

19. 10. 2019 - 22:22

Ještě jeden test s fotkou.

Paklinka

19. 10. 2019 - 20:07

Ahoj houbaři, tohle jsem našla na zahradě, na skalce plné koniferu, podloží kůra, štěpky... Je to nějaká čirůvka? Jsou to krásné, pevné a zdrave houby...

vlk

19. 10. 2019 - 20:24

...mrkni na Strmělku mlženku...

kutas

19. 10. 2019 - 19:20

Roste toho málo, vysušeno, do týdne to bude v lese bez jediné houby. Rostou druhy co jsem dříve nacházel hlavně v létě, masáci, holubinky, kováře... Na loukách se ale stále najít dá, mech udrží vlhko celý den.

Martin

20. 10. 2019 - 07:20

Hezký. Je pravda, že to počasí už zase směřuje do sucha :( , ale zatím ještě houby jsou.

kutas

20. 10. 2019 - 10:43

Tady je sucho furt, už tři roky mám svedené okapy do jímek na dešťovku (bývalé studně), plus barely na zalévání, jinak to už nejde. Mi přijde, že kdykoli napíše nějaký blbec katastrofu, tak u nás se vzápětí projeví.

vlk

19. 10. 2019 - 18:34

...hezký večer nahoubaři...za posledních 14 dní jsou to jediné Václavky co jsem našel...spolu s nima pár fotek z minulé soboty...jsou uprostřed fotek...prví bude nějaký Ryzec...muchča Citronová...nevím...???...Václavky...Třepenitka cihlová...další Třepenitky snad svazčité...a poslední snad nějaký Pavučinec...???...dnes bylo v lese nádherně...strašná spousta houbiček, ale nic z mého čtyřboje...jen dva Kozárci s totálně promočenýma hlavama - zůstali v lese a pár mladých Bedel...už je sai hotovo...

proklek

19. 10. 2019 - 19:36

Jo, jo, je to muchomůrka citronová, minulý víkend jich kolem Jevan rostly stovky.

Kyblik

18. 10. 2019 - 22:15

Vážení přátelé - houbaři, prosím Vás, copak jsem to nalezl za houbičku v Jizerských rašeliništích? Nikdy jsem ji nepotkal. Barva byla tmavě modrá. Lupeny krásně bílé. Rostla v podmáčeném mechu, pod smrkem. Půda kyselá.

Předem moc děkuji :-).

Dano

18. 10. 2019 - 23:20

Pěkná souhra s barvou nehtu, bude to asi závojenka lesklá.

Kyblik

18. 10. 2019 - 23:37

Díky moc! Závojenka byla jedním z mých tipů, tak jsem rád, že se potvrdil. Kvůli té barvě nehtu nám hned padla do oko.

Ještě jednou děkuji :-).

Tony52

18. 10. 2019 - 22:15

Zdravím, ještě pár hub z předposledního lesa. Bělochoroš pýchavkovitý, plesňák zemní, šupinovka kostrbatá a nějaká trámovka. Včera jsem byl opět v lese, košík plný, tak zase něco dám. Mějte se fajn.

Kyblik

18. 10. 2019 - 22:37

Krásné fotečky Tony :-).

vlk

18. 10. 2019 - 23:18

...za tou Trámovkou je to co za hlavičky...???...

Tony52

19. 10. 2019 - 14:08

Klouzek

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz