Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Ahoj nahoubaři, už je to dávno, kdy jsem na tyto stránky dala příspěvek. Protože jsem se musela přihlásit, abych vám mohla dát pár fotek hub do…"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

17 příspěvků za posledních 7 dní

Milan

19. 12. 2019 - 11:52

Včera jsem na vycházce objevil tyto houby a prosím o určení,jestli to z obrázku půjde.Děkuji.

cyklista

19. 12. 2019 - 15:24

pošli foto, pak se pokusím určit

Václav

17. 12. 2019 - 23:37

Kdo dnes ještě vůbec tuší, že ústřičná se dá konzumovat i syrová. Ta zimní má chuť po ředkvičkách, ta jarní uschlá na stromě pak po oříšcích. A víte jak si hlívu připravit když nemáte čas si rozdělat oheň? Je to jednoduché i když ne zas tak na chuť dokonalé.

Tony52

17. 12. 2019 - 19:22

Z posledního lesa pár houbiček, holubinka, troudnatec a další dvě. Stránky pomalu umírají, ani Václav to nemůže zachránit. Mějte se fajn.

Martin

17. 12. 2019 - 22:08

Skončila sezóna. V lese taky nikdo není, tak ani tady.

Václav

17. 12. 2019 - 23:21

Já bych je zachránil. Stačí projevit zájem a já se do toho poustím...

Václav

17. 12. 2019 - 23:33

V lesích se stále někdo pohybuje. A především jsou to trampové. Jdou si jdou a jak jinak než koukají po houbách. Proč se tahat z civilizace s menáží, když jí v lese bývá mnohdy i povícero. Stačí najít nějakou tu hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, hodit do toho kolínka, roury, maso z konzervy a je jídlo na celý den. A po té námaze i hodně chutná. A pak zalehnout v lese skrytém sroubku, nebo v zemljance, nebo jen tak pod rozlehlým smrkem jedlí. Není na světě nic krásnějšího. A když to v závěru při čekání na vlak ještě doplní hospůdka malovaná česká... Ono se to nezdá, ale v přírodě je ještě moc pěkné počasí.

vlk

18. 12. 2019 - 18:46

...pane Václave, jen to ne...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Václav

18. 12. 2019 - 21:02

...a vy pane vlku si myslíte, že když vy napíšete to je houba a stále vkládáte stejné druhy, tak že je to to pravé ořechové. prosím odpovězte. Nebo jinak. Blíží se vánoce, zasedneme u štědrovečerních stolů. Co kdyby jste místo mé maličkosti něco napsal na téma vánoce a houby v království českém. Už se těším co si od vás přečtu. Nebo klidně zvolte i jiné téma. Ale dát snímek houby a napsat to je houba. I to je pravděpodobně důvod proč se to tady hodně zhoršilo. Ale třeba se mýlím.... Jinak ještě máme několik volných míst na houbovou a orchidejovou expedici do Dolomit. Něco tak vynikajícího a levného nikde neseženete. Autobus řídím já....

Tony52

18. 12. 2019 - 21:30

Musím reagovat, raději vlka než Václava. Václavovi obrázky, jako učitel, hodnotím na 4-, jsou-li vůbec nějaké. Snad si je ten pán před vložením ani neprohlédne, jako ty trampy. Existuje takové tlačítko " Nahlásit ", tak ho používejte.

Václav

18. 12. 2019 - 22:29

A vy jste nepochopil, že jsem ty mládence rozostřil úmyslně? proč asi?

Václav

19. 12. 2019 - 22:45

Tak začínám plodit hezké povídání o houbách, které nesmí o vánocích chybět na žádném štědrovečerním stole pravověrného houbaře. Kdyby jste měl někdo potřebu pomoci, budu moc rád....

Martin

16. 12. 2019 - 20:45

Hub roste dost, jen je potřeba se orientovat na ty správné druhy. Třeba hlíva, i když u nás teprve začíná.

vlk

17. 12. 2019 - 16:44

...opět suprově vymazlený fotky...ten mech u Hlívy nemá chybu...kvete...???...

cyklista

16. 12. 2019 - 15:27

Na to sucho dobrý, že jo.

vlk

15. 12. 2019 - 22:50

...hezký pozdní večer - noc - nahoubaři...brzy budeme hodnotit letošní houbosezónu...

Kalfa

16. 12. 2019 - 20:20

Já už mám absťák teď.

vlk

17. 12. 2019 - 16:39

...ani nemluv...je to děs...

Václav

15. 12. 2019 - 21:51

Mohl to být velký průšvih něco takového jako je velkopožár, zemětřesení, povodeň. Na louce nad Karlštejnem vyrostl obrovský, ale opravdu převeliký vatovec. Nově pýchavka obrovská. Už to bylo na spadnutí, ale my jsme na poslední chvíli neštěstí odvrátili. Kdyby se ta obrovská plodnice dala do pohybu, tak by hrad nejen zavalila, ale i pobořila. Tak jsme raději vatovec odvezli na několika valnících do civilizace a zpracovali zejména na krémovou polévku. A tu si můžete zadarmo ještě dnes odebrat v Makru. Stačí když řeknete karlštejnovatovec a dostanete jakékoliv množství do vlastních nádob...

Václav

15. 12. 2019 - 21:45

Akademici mají prosbu. Naučte se znát stopu rysa ostrovida. Když půjdete na zimní houby třeba budete mít štěstí. Dejte vědět a oni dají třeba i fotopasti.

Václav

13. 12. 2019 - 21:56

Hned v úvodu musím houbaře zklamat, protože houbu vyrábějící elektrický proud v žádném lese u nás nenajdou a nenajdou ji ani v žádném jiném. Vyrobil ji totiž v laboratoři Stevensova technologického institutu v Hobokenu (New Yersey, USA) fyzik Sudeep Joshi se svými kolegy. A ještě musím podotknout, že původně žádnou elektrickou houbu ani vyrobit nechtěl. To co chtěl, bylo využít k výrobě elektřiny cyanobakterie (sinice), které zachycují energii ze světla, stejně jako rostliny. Cyanobakterie (někdy nazývané modrozelené řasy) si vyrábějí vše potřebné pro svůj růst z vody a vzduchu za přispění slunečního záření. Stejně jako rostliny to dělají pomocí fotosyntézy - procesu, který mimo jiné rozkládá molekuly vody a uvolňuje z nich elektrony. Když se někde tvoří elektrony, mohou vytvořit elektrický proud.

Václav

12. 12. 2019 - 22:37

Na to, že kolem hub se něco divného v posledních letech děje upozornňují i italští houbaři, sběratelé lanýžů. Týká se to především houby nejvzácnější a tedy i nejdražší, bílého lanýže. Zejména v oblasti města Alba, region Piemont, na severozápadě Itálie, jsou profesionální houbaři zděšeni. Jako příklad se uvádí zkušenost Carla Olivera, který z deseti bílých lanýžů našel osm v tmavém provedení a zcela vysušených, tedy znehodnocených. Připisuje se to zvyšování teplot v oblasti. Všichni se ptají, jestli nezačíná tamější podnikání krachovat. Zajímavé je, že se to netýká černých lanýžů, které se dají na rozdíl od těch bílých pěstovat. Nevyskytují se v půdě tak hluboko jako bílý.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz