Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Ahoj nahoubaři! Pokud by někomu nešla nahrát fotka, bylo by možné jí nahrát někam na úschovnu a hodit sem link abychom se podívali, kde je zakopaný…"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

18 příspěvků za posledních 7 dní

Martin

23. 12. 2019 - 20:54

Dešti se moc nechce, je to takové kapání, ale malých hub je v lese stále hodně. Tentokrát jsem vzal ty opravdu menší. A pařezník.

vlk

23. 12. 2019 - 21:14

...no jo, opět vymazlená parádička...a s tím deštěm nevím nevím, tady dva dny v kuse pršelo a spadlo dost vody...

Martin

24. 12. 2019 - 09:38

To ano. Na Moravě letos prší (zdá se mi) více než v Čechách. Tady zachránila sezónu jedna průtrž nad Rakovníkem. Zbytek roku nic extra. Ale těmhle prckům stačí jedno vlhčí místo v lese.

lokajka

22. 12. 2019 - 16:16

přání všem houbařům a milovníkům přírody

Kalfa

22. 12. 2019 - 13:49

No, dnes jsem si absťák trochu oddálil, ale zase přidělal plno práce. Sice jsou dle VB nevalné chuti, ale zase čerstvé a rostou mi i pod živým plotem. A na louce se dovedně maskují. Jednak ve zežloutlé trávě a jednak rostou i mimo prověřené čarokruhy na místech, kde celý podzim nebylo lautr nic.

Václav

26. 12. 2019 - 12:03

Byly v kruzích? A jak jste je zpracoval?

Radim

22. 12. 2019 - 13:25

Dnes v Brne na zahradce.

vlk

21. 12. 2019 - 21:18

...hezký večer nahoubaři...pár zimních, které určo znáte...

Martin

22. 12. 2019 - 11:25

U nás jsou ještě vidět i podzimní druhy. Taky určo poznatelné, i když nevím, jestli je to zrovna ona :)

vlk

22. 12. 2019 - 19:21

...jejda...žeby moje známá...???...

Václav

20. 12. 2019 - 20:32

Mezi vánoční houby patří i ta, která roste v čarodějných kruzích a mnozí z vás si z ní na štědrovečerní stůl připravují matesy. Ale jak je to s těmi kruhy? Více však víte kde. My houbaři dobře známe tzv. "čarodějné kruhy" v kterých rostou různé druhy hub, zejména různé travní druhy. Jsme spokojeni s vysvětlením, že tyto útvary vznikají tak, že podhoubí (mycelium) se rozrůstá přibližně rovnoměrně od středu do stran a plodnice vyrůstají jen na okrajích podhoubí, kde je ještě půda nevyčerpaná a obsahuje dostatek živin. Některé tyto kruhy mohou být desítky let staré a mít průměr mnoha desítek metrů (Money, 2002).

Václav

20. 12. 2019 - 20:34

Významnou štědrovečerní houbou je stroček trubkovitý, kterého v roce 2010 bylo po celé republice na nůše. Od té doby nic moc. Pojďme si trošku zabádat. Jak často ho nacházíte vy? Také si myslíte, ,že je ho v lesích stále méně?

vlk

20. 12. 2019 - 13:32

...hezké slunečné odpoledne nahoubaři...troška prosincové přírody a prosincových houbiček...Strmělky...Penízovky a Límcovka...zimních ano, ale zatím ne letošní...

Olda

21. 12. 2019 - 09:23

Ta první se ti povedla, Vlku

Václav

20. 12. 2019 - 10:16

(...a co takto pane Tony. dokončení však víte kde.) Když se o vánocích začne hovořit o houbách, tak si každý pravověrný houbař vzpomene na houbu všech křesťanů stročka trubkovitého. Ten jediný nesměl nikdy, jako jediný, chybět ve vánočním kubovi. Mnohdy, když ho bylo pomálu, situaci zachraňoval stročkovec kyjovitý. Vždyť jsou si trošilinku podobní, i když každý z nich má jinou chuť a vůni. Ale kde trubkovitého, trumpetu smrti, vzít, když v posledních letech, naposled se ve velkém objevil v roce 2010, se jen tak o něj nezakopne. Potom ho bohužel musí nahradit plodnice jiného druhu. Je to ale proti všem zásadám našich věřících předků. A my jsme na tom ještě hůř. Ale co naděláme....

Vánoce, tak to je i vánoční houba penízovka sametonohá, ale i hlíva ústřičná. Houby, kterým ani ten největší mráz neublíží. I když rozmrznou, tak se vždy i po několikerém rozmrznutí dají konzumovat. Není to zázrak Matičky přírody? Ale sem patří, viděno vánočními svátky, ještě jedna výjimečná houba, i když, na rozdíl od těch ostatních, ne zrovna moc chutná. Ale kdo umí ten umí ten dokáže z ní na štědrovečerní stůl udělat zázračnou pochoutku. Jenže tady už to s tím rozmrzáním tolik neplatí - dvakrát a dost. Ano, jste na správné stopě. Jedná se o čirůvku dvoubarvou.

Kalfa

20. 12. 2019 - 12:07

Užitečnější by bylo dumat, zda nadjezd nebo podjezd. A dokončení na úřední desce.

Martin

20. 12. 2019 - 17:10

Dokončení to bude. Od člověka co před pár lety tyhle stránky rozložil a teď se je právě chystá dorazit.

Václav

20. 12. 2019 - 21:08

Jak je rozložil?

Olda

21. 12. 2019 - 21:42

psal kraviny, dělal že je nejlepší mykolog a přitom ničemu nerozumí

Václav

26. 12. 2019 - 12:05

Můžete napsat čemu konkrétně nerozuměl, nerozumí?

m

19. 12. 2019 - 11:54

Včera jsem na vycházce objevil tyto houby a prosím o určení,jestli to z obrázku půjde.Děkuji.

Milan

19. 12. 2019 - 11:52

Včera jsem na vycházce objevil tyto houby a prosím o určení,jestli to z obrázku půjde.Děkuji.

cyklista

19. 12. 2019 - 15:24

pošli foto, pak se pokusím určit

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz