Reakce na příspěvek
Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.
24 příspěvků za posledních 7 dní
Jak poznat čágu
25. 01. 2020 - 23:49
Otázek týkajících se "zázračné čagy" (tak ji obvykle prezentují media) je hodně. Tak předně: čaga, přesněji rezavec šikmý nenapadá jen břízy, ale i buky a další listnáče. Na břízách je nejčastější. Objevuje se zpravidla na starých stromech s viditelným poškozením (odlomené větve, prosychající koruny), někdy i na pařezech i kořenových nábězích. Tmavě zbarvené "boule" však nemusí být nutně způsobeny rezavcem šikmým. Naopak - častěji je mají na svědomí některé viry nebo bakterie. Pokud chcete vědět, zda jde o rezavec šikmý, existuje orientační, zcela laická zkouška. Do boule udělejte nejméně centimetrový zářez nožem, nejlíp v podobě písmene V. Pokud odříznutý materiál bude tabákově či skořicově hnědý, jde s vysokou pravděpodobností o rezavec šikmý. Když je materiál světlý, jde o dřevo. Má to ovšem své úskalí. Hnědé jsou i další rezavce, např. datlí, jilmový a Andersonův. Nemáte někdo její snímek.
Olda
26. 01. 2020 - 11:12
Čagu poznávám takto, povrch vypadá jako nasypané dřevěné uhlí. Pokud kus odlomím, je uvnitř žlutě žilkovaná.
Václav
26. 01. 2020 - 19:17
to: Olda. Kolik jste jich už v životě potkal?
Olda
28. 01. 2020 - 13:59
Burle, tak kolem 20.
Kalfa
28. 01. 2020 - 18:13
Spíš byste se měl, místo vnucování sem, kde vás nikdo nechce, zabývat dumáním, zda nadjezd nebo podjezd, ergo tunel.
Václav
28. 01. 2020 - 22:36
Já jsem samozřejmě pro tunel, ale zde je to snad o houbách. Nebo ne? Je to divné, ale hlíva ústřičná již několik let v lesích není. Co se to nejen s ní asi stalo.
Odborná literatura říká, že hlíva ústřičná potřebuje ke svému rozjezdu mrazivé počasí. Začíná růst v malém v pozdním podzimu, ale jak teplota klesne výrazně pod nulu, tak se probudí. Když se následně trošilinku oteplí, tak plodnice začnou na padlých kmenech, torzech, ale i živých stromech, vyskakovat ve velkém jak zběsilé. Potom stačí několik dnů, týden, počkat až dorostou a batohy se začnou plnit touto významnou a chutnou houbou. Málo se ví, že se dá konzumovat i syrová. V zimě má chuť po ředkvičce, na jaře, když jí první sluneční paprsky vysuší, po oříšcích.
Kalfa
29. 01. 2020 - 08:58
Však. Ovšem i na zastupitelstvu jste již dostatečně profláknutý a neberou vás vážně. Jenže jaksi z principu vás nemohou požádat o absenci, já ano. Tak prosím zacouvejte i s vašimi názory na svůj blog a přestaňte prudit zde. Howgh.
Václav
29. 01. 2020 - 15:14
vlk
26. 01. 2020 - 20:05
...ty mně dáváš...slintám...
houbař II.
22. 01. 2020 - 18:57
Zdravím,tak na svých toulkách jsem se podíval do starého stromového porostu u řeky,hodně se tady vyskytoval Troudnatec kopitovitý,na padlém holém kmenu byla snad Voskovička citronová,na bezince v bídném stavu Bolcovitka,na rozřezaném kmemu vrby byla Penízovka sametonohá a Outkovka vonná ve skupině,kousek dál se nacházel Dřevokaz papírový,překvapil mě Talovín zimní a Terčovník zední byl též pěkný na foto. Tak se mějte fajn !
vlk
22. 01. 2020 - 19:19
...houbičky hezké, ale Talovín je super...gratuluji...
vlk
21. 01. 2020 - 19:08
...Hřib žlutomasý...???...nějakej chyták...???...
vlk
21. 01. 2020 - 16:49
...gratuluji ke krásné zimní fialce...
houbař II.
19. 01. 2020 - 22:34
na posledním fotu bude určitě Holubinka černající
vlk
19. 01. 2020 - 20:59
...ke Krásnorůžku v lednu gratuluji...