Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"poslední penízovky sezony2019/20; kačenky ještě nelezou"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

19 příspěvků za posledních 7 dní

houbař II.

01. 02. 2020 - 22:58

Zdravím,30.1. pocházka kolem rybníku.

Cestou jsem viděl na torzu Akátu docela slušného hada ,Zelenatka obecná byla snad na každém stromu,na padlé kmeni se vyskytoval Březovník obecný se Žilnatkou žlutooranžovou,na peřezu Síťkovec dubový a o kousek dál Síťkovec načervenalý,dál nějaká hubka z podzimu?,poslední foto Rosolovka mozkovitá,hodně malá,foceno ze dvou centimetrů. Tak se mějte fajn!

cyklista

01. 02. 2020 - 18:42

Bobři řádí u Vltavy a FV nestačili sežrat

............

02. 02. 2020 - 14:35

druhé foto je z příspěvku 13.1.,to byly houbičky v mrazáku

Tony52

30. 01. 2020 - 22:56

Zdravím, z dnešní fotovycházky pár obrázků. Měly by se řadit dle abecedy - tak uvidíme. Outkovka, pevník chlupatý, prášivka, možná zmiňovaný rezavec šikmý a poslední je zátiší s parťákem. Mějte se fajn.

houbař II.

01. 02. 2020 - 23:28

Jo jo když je parťák,tak je to paráda! Pěkná fota.

vlk

30. 01. 2020 - 20:48

...pro Pandaka...buď je musíš nakoukat, nebo s někym kdo je zná hledat...dost napoví ta sametová noha, ale někdy ten ,,samet,, nemá...ale roste v zimě, kdy moc jiných houbiček - snad jen Kržatka zimní - neroste...držím palce...

Pandak

30. 01. 2020 - 21:03

Vlku , děkuji moc!

Chápu to dobre, ze pokud bude samet, je to ona. Pokud samet nebude, tak možná?

Ještě jsem si všimnul (?) ze mají větší mezery mezi lupénky než ostatní podobné. Hlavně se bojím cepicatky....

vlk

01. 02. 2020 - 00:02

...mrkni do atlasu hub na ,,Ohoubach.cz,, a tam je Čepičatka i sametonožka suprově...

Martin

01. 02. 2020 - 07:59

Začal bych třeba focením. Pak se člověk může někde zeptat, jestli to určil správně. Sbírat dosud neznámé houby rovnou na jídlo, to bych asi nedělal.

vlk

01. 02. 2020 - 09:11

...souhlasím s Martinem...osobně jsem sametonožky nikdy nesebral ani nebaštil...

01. 02. 2020 - 20:25

Pánové,

Děkuji za rady. Možná ZO tak nevypadá, ale jsem extrémně opatrný, ale zároveň miluji houby. Po všech hledání, včetně netu bych rád skočil pro tyto 2 trsy. Nebo myslíte, ze ještě dorostou? Prosím o Vaše typy, jestli jsem sametonozky trefil. Samozřejmě je ochutnal, až jak budou vypadat nožky.

Příjemný víkend a lesu zdar, houbám zvláště!

Martin ...ten první

05. 02. 2020 - 13:20

...trefil, hrrr na ně!

Týba

27. 01. 2020 - 20:32

Včera u Kladna malý trs penízovek na kořenu

Olda

28. 01. 2020 - 14:01

nejsem přesvědčen, že je to ona

vlk

28. 01. 2020 - 17:57

...chtělo by to pohled pod klobouček...

Martin

28. 01. 2020 - 18:17

Taky se mi to úplně nezdá, na druhou stranu ty vyčuhující části třeňů jsou dost tmavé.

Pandak

30. 01. 2020 - 19:07

Prosím Vás máte nějaký jednoznačný znak pro penízovku sametonohou? Tak rád bych ji ochutnal, ale bojím se záměny. Předem díky !

houbař II.

27. 01. 2020 - 16:49

Zdravím,vkládám soubor fotografií z prostoru hodně starého porostu nad řekou Berounkou.Z údolí byli slyšet kormoráni,kteří zde mají každý rok zimoviště.Na náspu bývalé železniční tratě jsem našel zbytky Hvězdovek (tady se vždy nacházely tří vrstvé).V porostu za roklinu se vyskytují duby a habry,tady se to nechává svému osudu bez zásahu lesníků.

Zde se nechá najít v této době Dřevomor červený,Pařezník pozdní,Kožovka rezavá,Černorosol bukový,Chlupáček bělostný,ten se ukrýval pod velkou štěpinou od podlého dubu.Na pařezu se vyskytla skupinka Penízovky sametonohé,na starém vyvráceném dubu se vyskytla Žilnatka žlutooranžová,Vlásenka kyjovitá,Vlčí mléko (sp),pak nějaká lupenatka,no tu těžko určím,Anýzovník vonný a na konec Dřevomor papírový.

No to jsou nálezy ze sobotního odpoledne.

Tak se mějte fajn!

vlk

27. 01. 2020 - 17:38

...hezké přiblížení zimních houbiček na Berounsku...jezdili jsme kousek od Zbečna do Vlčích jam...nádherná příroda...

Martin

27. 01. 2020 - 19:44

Je tam hezky, ale některé oblasti jsou v létě zarostlé a množství klíštat extrémní.. takže na průzkum zbývá zima :)

houbař II.

28. 01. 2020 - 16:22

Ahoj vlku,přikládám fota z oblasti kde jsem v sobotu dělal průzkum,původně tady byla vlaková zastávka pro nedělní výletníky,kousek dál byla restaurace kde se mohli občerstvit,všechno odvál čas.

Pro Martina

Máš pravdu,klíšťata v některých úsecích by se dala pytlovat,v roce 2012 jsem si domů přinesl 21 kousků,ale je tam krásně!

Kalfa

28. 01. 2020 - 18:10

Varování před optimismem ohledně letošního (!) výskytu klíšťat : moje kočky je vesele lapají i teď v lednu !!!

Olda

29. 01. 2020 - 21:59

to je pěkná lokalita, vždy, když jsem tam projížděl vlakem, koukal jsem do bučiny dolů od trati, teď je tam tunel

Jak poznat čágu

25. 01. 2020 - 23:49

Otázek týkajících se "zázračné čagy" (tak ji obvykle prezentují media) je hodně. Tak předně: čaga, přesněji rezavec šikmý nenapadá jen břízy, ale i buky a další listnáče. Na břízách je nejčastější. Objevuje se zpravidla na starých stromech s viditelným poškozením (odlomené větve, prosychající koruny), někdy i na pařezech i kořenových nábězích. Tmavě zbarvené "boule" však nemusí být nutně způsobeny rezavcem šikmým. Naopak - častěji je mají na svědomí některé viry nebo bakterie. Pokud chcete vědět, zda jde o rezavec šikmý, existuje orientační, zcela laická zkouška. Do boule udělejte nejméně centimetrový zářez nožem, nejlíp v podobě písmene V. Pokud odříznutý materiál bude tabákově či skořicově hnědý, jde s vysokou pravděpodobností o rezavec šikmý. Když je materiál světlý, jde o dřevo. Má to ovšem své úskalí. Hnědé jsou i další rezavce, např. datlí, jilmový a Andersonův. Nemáte někdo její snímek.

Olda

26. 01. 2020 - 11:12

Čagu poznávám takto, povrch vypadá jako nasypané dřevěné uhlí. Pokud kus odlomím, je uvnitř žlutě žilkovaná.

Václav

26. 01. 2020 - 19:17

to: Olda. Kolik jste jich už v životě potkal?

Olda

28. 01. 2020 - 13:59

Burle, tak kolem 20.

Václav

28. 01. 2020 - 14:52

Nemohl by jste být slušný. Václav nebo pan. To co vy činíte já bych si nikdy nedovolil. Tak já pouze jednu. Stále je od těch nádorovitých neumím rozeznat.

Kalfa

28. 01. 2020 - 18:13

Spíš byste se měl, místo vnucování sem, kde vás nikdo nechce, zabývat dumáním, zda nadjezd nebo podjezd, ergo tunel.

Václav

28. 01. 2020 - 22:36

Já jsem samozřejmě pro tunel, ale zde je to snad o houbách. Nebo ne? Je to divné, ale hlíva ústřičná již několik let v lesích není. Co se to nejen s ní asi stalo.

Odborná literatura říká, že hlíva ústřičná potřebuje ke svému rozjezdu mrazivé počasí. Začíná růst v malém v pozdním podzimu, ale jak teplota klesne výrazně pod nulu, tak se probudí. Když se následně trošilinku oteplí, tak plodnice začnou na padlých kmenech, torzech, ale i živých stromech, vyskakovat ve velkém jak zběsilé. Potom stačí několik dnů, týden, počkat až dorostou a batohy se začnou plnit touto významnou a chutnou houbou. Málo se ví, že se dá konzumovat i syrová. V zimě má chuť po ředkvičce, na jaře, když jí první sluneční paprsky vysuší, po oříšcích.

Kalfa

29. 01. 2020 - 08:58

Však. Ovšem i na zastupitelstvu jste již dostatečně profláknutý a neberou vás vážně. Jenže jaksi z principu vás nemohou požádat o absenci, já ano. Tak prosím zacouvejte i s vašimi názory na svůj blog a přestaňte prudit zde. Howgh.

Václav

29. 01. 2020 - 15:14

Mykologická literatura, ale zejména zkušenosti mnohých skalních houbařů, tvrdí, že i kačenka česká potřebuje ke svému růstu vysokou peřinu sněhu. Již několik let na prověřených placech kačenku nenacházíme. Bývalo jí tam na přepravky. Zajímavé je, že už dlouho tam nenasněžilo. Více, však víte kde.

vlk

25. 01. 2020 - 22:43

...hezký pozdní večer nahoubaři...dnes připomenutí štědrého dne a hlavně houbařské sezóny...

houbař II.

26. 01. 2020 - 18:21

jo jo vlku,když se sezona vydaří tak je to paráda,houbovka,pekáček líného houbaře .........................

vlk

26. 01. 2020 - 20:05

...ty mně dáváš...slintám...

houbař II.

22. 01. 2020 - 18:57

Zdravím,tak na svých toulkách jsem se podíval do starého stromového porostu u řeky,hodně se tady vyskytoval Troudnatec kopitovitý,na padlém holém kmenu byla snad Voskovička citronová,na bezince v bídném stavu Bolcovitka,na rozřezaném kmemu vrby byla Penízovka sametonohá a Outkovka vonná ve skupině,kousek dál se nacházel Dřevokaz papírový,překvapil mě Talovín zimní a Terčovník zední byl též pěkný na foto. Tak se mějte fajn !

vlk

22. 01. 2020 - 19:19

...houbičky hezké, ale Talovín je super...gratuluji...

cyklista

21. 01. 2020 - 17:49

Jakou to houbičku drží Nastěnka?

vlk

21. 01. 2020 - 19:08

...Hřib žlutomasý...???...nějakej chyták...???...

houbař II.

22. 01. 2020 - 18:09

no kouknul na to babičin kozoroh a špitnul......................

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz