Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Už to není jako před třemi týdny, ale v lese je pořád nádherné....."

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

22 příspěvků za posledních 7 dní

Tony52

07. 02. 2020 - 23:05

Zdravím, tak zase pár obrázků ze současného lesa. 2 x anýzovník, březovník, dřevomilka a klanolístky. Tentokrát žádná lupenatá, ale absťák se zatím nedostavil. Mějte se fajn.

houbař II.

07. 02. 2020 - 22:42

Zdravím,první foto,malý a naštvaný Mrazík,následují běžné nálezy,na Berounce jsou stále Nutrie a na svojí přítomnost také upozorňuje Bobr.

No když v lednu kvetou fialky,tak v únoru na jednom místě kvete Měsíček lékařský a samozřejmě Sněženky.Našel jsem pár Kržnatek zimních.Je to tady sice o houbách a já přidám dvě fota Dlaska tlustozobého,jo usadil se u nás ve dvoře.Tak se mějte fajn!

houbař II.

07. 02. 2020 - 22:53

Oprava - Kržatka zimní,no dnes divný den.

vlk

09. 02. 2020 - 21:50

...líbí...

Václav

07. 02. 2020 - 20:02

Všimli jste si, že ani tady se v posledních letech moc neobjevuje hlíva ústřičná. Podle našich zkušeností přestala se v lesích vyskytovat. Nebo máte jiný názor.

Václav

07. 02. 2020 - 20:06

Sorry, v archivu jsou malé fotečky, a tak jsem vybral v rychlosti špatně. Oprava....

cyklista

07. 02. 2020 - 17:00

v Praze je blaze

Zvoneček pohárkovitý

06. 02. 2020 - 22:23

(2. února 2020) - S velkou pravděpodobností se dá říci, že na této lokalitě nikdy v minulosti tolik plodnic ještě nebylo. Většinou tak dvě na jednom pařízku a opodál ještě jedna. Dnes jsme jich napočítali ke dvaceti a určitě tam jsou další a možná i sem tam ještě nějaká vyroste. Víme, že tyto vzácnější houby tam od nepaměti pozorují mykologové z České mykologické společnosti. Bylo by zajímavé vědět, kdy a kdo je tam objevil poprvé.

Olda

07. 02. 2020 - 10:57

opět Václavův rozmazaný standard

vlk

05. 02. 2020 - 22:30

...hezký večer nahoubaři...blízká jarní budoucnost připomenutá minulostí...

houbař II.

07. 02. 2020 - 10:28

Pěkné připomenutá minulost,no jarní přítomnost je pomalu za rohem.......

Václav

05. 02. 2020 - 08:32

Kačenka česká, jak známo přelahodná to houba vyrůstající časně zjara pod listnatými stromy, má však i několik konkurentů. Je to především kačenka prstencová (reagující purpurově jinak na jodid amonný), ale především celá řada smržů. Smrže i kačenka se jak známo na francouzských tržnicích vyvažují (vedle lanýžů) doslova zlatem, viděl jsem na vlastní oči na zájezdu po Bretani. Francouzi jsou gurmáni, gurmeti a převelicí znalci, vyznavači a konzumenti všeho dobrého.

Současné teplé počasí beze sněhu ale nasvědčuje, že ani letošní sezóna sběračům těchto jarních pochoutek přáti nebude.

Více už brzy o této delikatese, víte kde.

Tony52

06. 02. 2020 - 10:36

Já rozostřené foto automaticky likviduji.

Olda

06. 02. 2020 - 20:48

já taky, ale pro Václava je to standard

setik

22. 02. 2020 - 01:58

Blb zustane blbem, i po letech. Více - víte kde...

Václav

04. 02. 2020 - 22:48

V minulém roce, v letních měsících, jsme v jedné oblasti z auta zahlédli v dálce na loukách pod kopci něco bílého. A těch světlých fleků tam bylo přehršle. Toto slůvko se historicky, správně česky, používalo ve smyslu něčeho hodně málo, dnes, podle nových pravidel jazyka českého, se vyhovělo neználkům a používá se ve smyslu opačném. Triedr potvrdil, že jsme narazili na neskutečné množství pýchavek obrovských. Nelenili jsme a několik jsme jich odvezli do našich kuchyní. Krémová polévka je delikates, který v žádném supermarketu nepořídíte. A tak jsme zjistili, proč je tamější lid nechává na lukách, proč je nesbírá, nekonzumuje. Vatovec se nedá jíst do nekonečna. Jak se jednou, dvakrát, naplní žaludek, tak už o tuto nejchutnější krmi není zájem. Autem, a následně i pěšmo, jsme objeli, obešli, tamní překrásný kraj. A všude na nás ty bílé koule vyskakovali. Bylo jich tam na stovky a těch malých možná i na tisíce. Už víme kam v příštích letech vyrážet.

Dolomity

04. 02. 2020 - 22:52

Tak jako každý rok i letos vyrážíme na houby a orchideje do italských Alp. Vše je zajištěno od dopravy po spaní, jídlo. Cena je bezkonkurenční. Ještě místa volná....

geolog

06. 02. 2020 - 20:37

To se nedivím,že se nechá jíst jen dvakrát,no jak se ten slepenec -směs hornin upravuje?

Václav

06. 02. 2020 - 22:26

Auta jsou připravena a zanedlouho vyrazíme do Alp na houby, ale především na orchideje. Stále několik míst k dispozici. Vyjede ale i autobus. Řídím já Václav...

Tony52

02. 02. 2020 - 23:59

Zdravím, pár obrázků ze současného lesa. Dřevnatka parohatá, dřevomor, snad penízovky, hlíva, ale trochu jetá a pevník. Mějte se fajn.

Martin

02. 02. 2020 - 19:32

ahoj, dneska jsem kouknul do lesa, ale jen hodina a něco, takže jen málo fotek. Kržatka, penízečka a něco co by mohla být strmělka ojíněná. Teoreticky.

vlk

03. 02. 2020 - 18:43

...opět vymazlené fotky...

Martin

03. 02. 2020 - 20:05

Díky, ale bohužel u nás slabota. Třeba sametonožky jsem vůbec nefotil, protože sice občas jsou, ale spíš přisušení mohykáni.

vlk

03. 02. 2020 - 21:59

...dnes u nás celkem slušně napršelo...dlouho jsem nebyl v lese...uvidím v sobotu...

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz