Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Zdravím,dnes při toulání přírodou jsem byl dost zklamán,jedno foto houbomilky na borovicovém suku s hmyzovci,na zpáteční cestě,no to jsem nechtěl…"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

20 příspěvků za posledních 7 dní

houbař II.

07. 02. 2020 - 22:42

Zdravím,první foto,malý a naštvaný Mrazík,následují běžné nálezy,na Berounce jsou stále Nutrie a na svojí přítomnost také upozorňuje Bobr.

No když v lednu kvetou fialky,tak v únoru na jednom místě kvete Měsíček lékařský a samozřejmě Sněženky.Našel jsem pár Kržnatek zimních.Je to tady sice o houbách a já přidám dvě fota Dlaska tlustozobého,jo usadil se u nás ve dvoře.Tak se mějte fajn!

houbař II.

07. 02. 2020 - 22:53

Oprava - Kržatka zimní,no dnes divný den.

vlk

09. 02. 2020 - 21:50

...líbí...

Václav

07. 02. 2020 - 20:02

Všimli jste si, že ani tady se v posledních letech moc neobjevuje hlíva ústřičná. Podle našich zkušeností přestala se v lesích vyskytovat. Nebo máte jiný názor.

Václav

07. 02. 2020 - 20:06

Sorry, v archivu jsou malé fotečky, a tak jsem vybral v rychlosti špatně. Oprava....

cyklista

07. 02. 2020 - 17:00

v Praze je blaze

Zvoneček pohárkovitý

06. 02. 2020 - 22:23

(2. února 2020) - S velkou pravděpodobností se dá říci, že na této lokalitě nikdy v minulosti tolik plodnic ještě nebylo. Většinou tak dvě na jednom pařízku a opodál ještě jedna. Dnes jsme jich napočítali ke dvaceti a určitě tam jsou další a možná i sem tam ještě nějaká vyroste. Víme, že tyto vzácnější houby tam od nepaměti pozorují mykologové z České mykologické společnosti. Bylo by zajímavé vědět, kdy a kdo je tam objevil poprvé.

Olda

07. 02. 2020 - 10:57

opět Václavův rozmazaný standard

vlk

05. 02. 2020 - 22:30

...hezký večer nahoubaři...blízká jarní budoucnost připomenutá minulostí...

houbař II.

07. 02. 2020 - 10:28

Pěkné připomenutá minulost,no jarní přítomnost je pomalu za rohem.......

Václav

05. 02. 2020 - 08:32

Kačenka česká, jak známo přelahodná to houba vyrůstající časně zjara pod listnatými stromy, má však i několik konkurentů. Je to především kačenka prstencová (reagující purpurově jinak na jodid amonný), ale především celá řada smržů. Smrže i kačenka se jak známo na francouzských tržnicích vyvažují (vedle lanýžů) doslova zlatem, viděl jsem na vlastní oči na zájezdu po Bretani. Francouzi jsou gurmáni, gurmeti a převelicí znalci, vyznavači a konzumenti všeho dobrého.

Současné teplé počasí beze sněhu ale nasvědčuje, že ani letošní sezóna sběračům těchto jarních pochoutek přáti nebude.

Více už brzy o této delikatese, víte kde.

Tony52

06. 02. 2020 - 10:36

Já rozostřené foto automaticky likviduji.

Olda

06. 02. 2020 - 20:48

já taky, ale pro Václava je to standard

setik

22. 02. 2020 - 01:58

Blb zustane blbem, i po letech. Více - víte kde...

Václav

04. 02. 2020 - 22:48

V minulém roce, v letních měsících, jsme v jedné oblasti z auta zahlédli v dálce na loukách pod kopci něco bílého. A těch světlých fleků tam bylo přehršle. Toto slůvko se historicky, správně česky, používalo ve smyslu něčeho hodně málo, dnes, podle nových pravidel jazyka českého, se vyhovělo neználkům a používá se ve smyslu opačném. Triedr potvrdil, že jsme narazili na neskutečné množství pýchavek obrovských. Nelenili jsme a několik jsme jich odvezli do našich kuchyní. Krémová polévka je delikates, který v žádném supermarketu nepořídíte. A tak jsme zjistili, proč je tamější lid nechává na lukách, proč je nesbírá, nekonzumuje. Vatovec se nedá jíst do nekonečna. Jak se jednou, dvakrát, naplní žaludek, tak už o tuto nejchutnější krmi není zájem. Autem, a následně i pěšmo, jsme objeli, obešli, tamní překrásný kraj. A všude na nás ty bílé koule vyskakovali. Bylo jich tam na stovky a těch malých možná i na tisíce. Už víme kam v příštích letech vyrážet.

Dolomity

04. 02. 2020 - 22:52

Tak jako každý rok i letos vyrážíme na houby a orchideje do italských Alp. Vše je zajištěno od dopravy po spaní, jídlo. Cena je bezkonkurenční. Ještě místa volná....

geolog

06. 02. 2020 - 20:37

To se nedivím,že se nechá jíst jen dvakrát,no jak se ten slepenec -směs hornin upravuje?

Václav

06. 02. 2020 - 22:26

Auta jsou připravena a zanedlouho vyrazíme do Alp na houby, ale především na orchideje. Stále několik míst k dispozici. Vyjede ale i autobus. Řídím já Václav...

Tony52

02. 02. 2020 - 23:59

Zdravím, pár obrázků ze současného lesa. Dřevnatka parohatá, dřevomor, snad penízovky, hlíva, ale trochu jetá a pevník. Mějte se fajn.

Martin

02. 02. 2020 - 19:32

ahoj, dneska jsem kouknul do lesa, ale jen hodina a něco, takže jen málo fotek. Kržatka, penízečka a něco co by mohla být strmělka ojíněná. Teoreticky.

vlk

03. 02. 2020 - 18:43

...opět vymazlené fotky...

Martin

03. 02. 2020 - 20:05

Díky, ale bohužel u nás slabota. Třeba sametonožky jsem vůbec nefotil, protože sice občas jsou, ale spíš přisušení mohykáni.

vlk

03. 02. 2020 - 21:59

...dnes u nás celkem slušně napršelo...dlouho jsem nebyl v lese...uvidím v sobotu...

houbař II.

01. 02. 2020 - 23:22

Zdravím,dnes 1.2. to vypadalo,že není únor!

V lesoparku na Homolce se našel docela velký žlutý koberec Tavolínu zimního,hodně mě překvapily poletující Pestřenky i jedna moucha!

Tady se také vyskytuje Árón plamatý,docela mě překvapil,že začal už růst.Houbičku na větvičce těžko určím,boužel.Sluníčko též vylákalo Ploštici pospolnou,tak už na závěr Outkovku hrbatou,no Sedmikrásky byly taky na foto! Tak se mějte fajn!

vlk

02. 02. 2020 - 00:22

...parádní jarní příspěvek...gratuluji...houbička bude Kržatka zimní...

houbař II.

07. 02. 2020 - 10:37

díky za reakci na můj příspěvek,na svých toulkách za měsíc leden se nachodilo 80 km,mám spolehlivého parťáka, manželku.........

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz