Reakce na příspěvek
Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.
82 příspěvků za posledních 7 dní
vlk
24. 05. 2020 - 20:06
...na májovky jsem úplně zapomněl...hezké fotky i úlovky...
Richard z Beskyd
24. 05. 2020 - 15:18
vlk
24. 05. 2020 - 15:57
...máš to veselejší, ale snad se to probere po těch deštích i tady...hezké fotky...
Richard z Beskyd
24. 05. 2020 - 15:08
No vidíš,na polívku je.
Kalfa
24. 05. 2020 - 10:40
remys
23. 05. 2020 - 17:42
Tak jsem se byl letos poprvé podívat na svá osvědčená místa v Beskydech ( Bílá a okolí...) ve víře v nalezení prvních kováříčků. Hodina v lese a jen sucho, žlutý pyl a troud. Po jakékoli houbičce nikde ani památky...Takže si musíme ještě chvilku počkat.
Tony52
22. 05. 2020 - 21:18
Zdravím, chvilka v lese nikoho nezabije, bohužel jen klíšťata a téměř bez hub. Stále čekám na první hřibovitou. Masivní kácení pohračuje, tomuto buku o průměru pařezu jednoho metru jsem napočítal 80 letokruhů, což se mi zdá málo. Takto zajímavě srostlé u nás rostou outkovky pestré a poslední jsou hnojníci. Mějte nse fajn.
Olda
22. 05. 2020 - 21:24
Outkovka se zove hrbatou
Richard z Beskyd
23. 05. 2020 - 07:43
To je dobré foto s tou hrbatou.
vevanek
22. 05. 2020 - 19:34
Tak jsem prošla v jehličnatém lese místa, kde nacházím kováře nejdříve. Nejen, že jsem žádného nenašla, ale v jehličnanech neroste vůbec nic, úplně mrtvo. Takže výhodu mají ti, kteří mají v okolí listnaté lesy a aspoň trochu jim tam napršelo. Já si musím počkat. Co jsem našla, rostlo u cesty.
pavučinec jarní, kržatka, hnojník, hlenka vlčí mléko, neurčený lišejník, starček potoční, janovec metlatý, štírovník růžkatý a invazivní asijská beruška.
psas
22. 05. 2020 - 19:58
ta beruška je slunéčko velké, zástupce původní fauny. Největší naše slunéčko, typické bílým lemováním černých teček.
vevanek
22. 05. 2020 - 20:08
Děkuji za určení berušky. Protože jsem takovou ještě neviděla, tak jsem myslela, že patří k těm asijským.
Tony52
22. 05. 2020 - 21:11
Lišejník by mohla být kvetoucí dutohlávka třásnitá.
vevanek
22. 05. 2020 - 21:29
Lišejník se mi nechtělo hledat, ale spíš bych se přikláněla k dutohlávce vyzáblé, protože tam nebyly takové ty "pohárky" co jsou u třásnité. Ale nevím, nejsem odborník.
vlk
22. 05. 2020 - 22:05
...opět moc hezký příspěvek a fotky...
psas
22. 05. 2020 - 22:36
ta asijská slunéčka mají velikost přibližně našeho slunéčka sedmitečného. Jsou barevně variabilní, ale už prakticky všude, hlavně na stromech a keřích. Stačí zadat Harmonia axyridis a fotek se zobrazí plno. Třeba tady: https://www.najdije.cz/pf/slunecko-vychodni/
vevanek
23. 05. 2020 - 09:23
Díky za nasměrování. Abych pravdu řekla, tak u nás nevídám žádná sluníčka, ani ta asijská. Příroda je otrávená zřejmě těmi postřiky řepky. Louky jsou jen zelené, kvetly na nich jen pampelišky a teď pryskyřníky. Ostatní kytky aby pohledal i kopretiny skoro nejsou. Nejsou vidět brouci, motýli a nelítají snad ani mouchy a vosy. Dřív když si člověk dal zmrzlinu nebo limču, tak byl hned obalený vosami. Příroda je teď úplně jiná než dřív, aspoň to je můj pocit z každodenních procházek.
psas
23. 05. 2020 - 14:37
tak zrovna letos je slunéček hodně (zřejmě bude hodně mšic), alespoň v Praze. Ale je pravda, že třeba dvoutečná nebo pětitečná prakticky vymřela.
Louky se bohužel sečou jinak, než dřív, což s sebou nese negativní dopad na diverzitu hmyzu a rostlin. V tomto dotační programy bohužel zafungovaly kontraproduktivně. Uvidíme, jak nakonec budou vypadat nová pravidla. Řepka za to sama nemůže, spíš změna v osevních postupech.
Pantáta
23. 05. 2020 - 20:42
Taky jsem dnes ve smrkovém hledal kováře. A je zajímavé, že ze spousty míst plodících během celé sezóny, byl už poněkolikáté první květnový kovář jen na jednom konkrétním. Zvláštní je, že to je snad nejchladnější lokalita v celém lese. Hluboko v údolí, severní svah, v podstatě bez přístupu slunce. A právě tam ten první kovář už mnoho let vyrůstá jako první.