Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Ahoj všem, tak posílám pár fotek z víkendového brouzdání po lese, než nám přijdou pořádné mrazy ."

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

72 příspěvků za posledních 7 dní

vlk

20. 07. 2020 - 18:12

...hezké mokré odpoledne nahoubaři...před chvilkou nám tu spadlo 31 mm vody během půl hodiny, mazec...ještě pár houbiček z posledního lesa...růžovka...asi šedivka...Slizečka ocasatá...potěšil Ryzec syrovinka po dlouhé době...Krásnorůžek lepkavý, momentálně hojný...nějaká Holubinka a věkem zlomená stará růžovka...

Martin

20. 07. 2020 - 20:11

Východ má letos vody hodně. U nás pořád sucho, dneska 0.5mm.

Richard z Beskyd

20. 07. 2020 - 21:37

Více vody, více hub😄, zrovna před hodinou dopršelo.

bohuš

20. 07. 2020 - 12:44

zdravím z beskyd,jelikož jsem včera vyrazil až odpoledne,nebral jsem ani košík.chyba.nečekaně asi 5kg hub.nejvíc smrkový,min.polovinu jsem v lese nechal.kováři,lišky spousta masáků a šedivek kupodivu i holubinek.zpočátku jsem narážel jen na kříště a nikde nic tak jsem si řek že si udělám tůru přes hřeben a najednou les kde prostě rostlo vše.na okrajích pastvin krásně voní divoký tymián na který letos narážím kde vlezu

vlk

20. 07. 2020 - 18:01

...někdy to tak bývá, že někde les překvapí...

Kalfa

20. 07. 2020 - 18:09

Foťákem nebo mobilem ? Máte asi stejný problém jako já, pokud je to mobilem, já fotku občas exponuju aniž je uzamčené ostření, jak jsem už neohrabaný dědek, tak než se k objektu složím, hrábnu palcem na spoušť. Jo, dokonce i video spustím, napadlo mne, zda by šla aplikovat selfie tyč, nemáte někdo zkušenost?

Peťka

20. 07. 2020 - 08:35

Zdravím, prosím o určení. Mysleli jsme, že je to hříbek smrkový, ale když doma po nakrájení začal tmavnout, napadlo mě, zda jsme nesebrali ohrožený křemenáč smrkový? 🤔

Brr

20. 07. 2020 - 09:29

Vypadá to na něj. Jinak jeho počty spíše vzrůstají, domnívám se, že mezi ohrožené nepatří, ale není hojný.

Peťka

20. 07. 2020 - 15:19

Děkuji moc Brr ;). Jsem průměrný houbař a vzhledem ke krkolomné pozici hříbku nebylo možné prozkoumat třeň, který by nás nakopnul. Hříbek byl defacto přirostlý ke kořenům smrku, takže jsme spoléhali na vzhled klobouku a rourek a na viditelnou část třeně. Když začal tmavnout po nakrájení , zpětně jsme dle předchozích fotek zkoumali klobouk s přesahujícím lemem a i vzhledem k jeho barvě a biotopu nás napadl ten křemenáč. Ohledně ohrožení - vycházeli jsme z infa ze stránek: https://houby.naturatlas.cz/kremenac-smrkovy , tam píší, že je na seznamu ohrožených, tak je dobře, pokud se to zlepšilo, měla jsem výčitky. O:)

Kalfa

20. 07. 2020 - 18:03

Já bych to nebral tak sebekriticky, občas se podaří nechtěně sebrat raritku snad každému, navíc odnést plodnici není likvidační akt, podhoubí zůstane. Ono s růstem jednotlivých druhů je to dost zajímavé, já nenašel jakéhokoliv křemenáče dobrých 40 let a najednou, zhruba koncem devadesátých let začaly ve velkém stylu. Zhruba o deset let později, jsem narazil na lokalitu, kam jsem chodil jako do samoobsluhy, během asi hodiny jsem měl plné dva koše a jen křemenáčů, kozáků a smrkových hřibů a to každý týden, skoro po tři měsíce. A pak lesáci založili proti spádnici školku, zřejmě použili nějaký herbicid a už jedenáctý rok nic. A když vidím, jak kolegové doslova zakopávají o lišky a já ji neviděl cca 45 let? Co dodat.

Peťka

20. 07. 2020 - 19:15

Díky, Kalfo, za uklidnění a souhlasím, že to je někdy fakt alchymie. 🙂 A mám radost, že jsem byla schopna doma prozřít, že jde nakonec o raritku. Donutí mě to být příště pozornější a mám díky tomu zase chuť se v této oblasti vzdělávat a zlepšovat a to je dobře. 🙂

Martin ...ten první

21. 07. 2020 - 13:13

….jen dodám "ohrožený" ano, ale v červeném seznamu. Jedná se o objektivní verzi seznamu druhů, které jsou nějakým způsobem dotčené nebo přirozeně vzácné. Statut "ohrožený" ale u křemenáče smrkového nefiguruje ve vyhlášce k zákonu č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, takže ze zákona chráněný není.

Peťka

21. 07. 2020 - 16:50

Díky za upřesnění, Martine! :)

vlk

21. 07. 2020 - 19:54

...hezký večer, co vím, tak všichni Křemenáše smrkové sbírají a baští...

Peťka

22. 07. 2020 - 14:17

Díky, Vlku, tentokrát tedy i já. :)

Houbař si nemusí kupovat fotoaparát

19. 07. 2020 - 19:12

Nejen houbaři neustále řeší zda si koupit novou zrcadlovku nebo snad i bezrcadlovku. Dávají penízek k penízku aby si jednou, nejlépe brzy, udělali radost. Opravdu drahý fotoaparát dělá úžasné snímky? Samozřejmě to není tak docela pravda. Vše je to jen v hlavě fotografa. Dnes už není nutné si kupovat drahý až předražený stroj a k tomu ještě několik drahých objektivů. Vše už stejně tak zvládne kvalitní mobil.

Slavný výrobce fotoaparátů Olympus oznámil, že po 84letech ukončuje jejich výrobu. Důvodem je neschopnost konkurovat nástupu moderních smartphonů, které jednoúčelově fotografické přístroje prakticky vytlačily z trhu. Firma bude nadále vyrábět mikroskopy a další podobná optická zařízení. Fotografickou divizi Olympusu koupila jiná firma. Tak to neznamená, že olympusy končí.

Václave

19. 07. 2020 - 20:50

Je známá věc, že majitel nejdražšího fotoaparátu v mykologicke komunitě se mnoho let pokoušel udělat aspoň jednu kloudnou fotografii což se mu ale nikdy nepodařilo. Kdyby četl blog, mohla se situace vyvinout jinak!

...

19. 07. 2020 - 21:08

Jaký blog?

Pantáta

19. 07. 2020 - 14:54

Dnešní letní směs ze smrčiny...

vlk

19. 07. 2020 - 10:59

...hezké nedělní poledne nahoubaři...pár fotek ze včerejška...snad se proberou malí smrkáči a lezou Kozáci habroví, překvapila mohutná kuřátka a lezou stovky muchomůrek růžovek...je tu tolik vody, že podhoubí musí být doslova utopeno...

Martin

19. 07. 2020 - 18:30

Těch lišek je prý letos extrémně. Bohužel ne zrovna u nás :)

Richard z Beskyd

20. 07. 2020 - 19:07

👏👏

18. 07. 2020 - 20:10

..

vlk

19. 07. 2020 - 00:45

...možná nějaká Špička...???...

vevanek

19. 07. 2020 - 14:43

Mně to spíš připadá jako kropenatec otavní, ale chtělo by to odborníka.

Martin

19. 07. 2020 - 16:39

Taky si myslím, že je to kropenatec.

Jircaba

18. 07. 2020 - 19:15

Prosím určení houby. Nejspíš mi ji snědl roční syn☹️

18. 07. 2020 - 19:16

Ze spodu

vlk

18. 07. 2020 - 19:13

...hezký večer nahoubaři...tak jsem neodolal a vydal se do lesa. Tolik vody jsem v lesích ještě neviděl , pršelo, tma, pomalu se nedalo fotit a doslova stovky Holubinek převálcovaly ostatní houby. Převládají Holubinky nazelenalé, trávozelené a smrduté. Roste spousta Krásnorůžků lepkavých, Penízovek kořenujících, ale zmizeli dubáci a košík zachránila kuřátka...omluva za kvalitu fotek, nestačil jsem čistit čočku...

Pantáta

18. 07. 2020 - 16:41

Zase poctivých 6 hodin chození v lesích na Manětínsku...je dost sucho, hojněji rostou v podstatě jen křemenáče.

proklek

19. 07. 2020 - 01:02

Chlape, gratuluji a zároveň závidím. Tady v Novohradských horách můžu tak akorát pěstovat rejži, v lese tak najdu pár masáků, mrňavé lišky, dva až tři hříbky a ty jsou červaví. nechceš poslat trochu vody, tady je jí až moc.

Burke

19. 07. 2020 - 09:18

proklek: Chlape buďte rád že prší!!

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz