Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"zdravim vsechny houbare to co sem dneska zazil tak budu dlouho vstrebavat byli sme na hribkach ve vyhlasene lokalite uprenim kokorinsko ruda u prahy…"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

82 příspěvků za posledních 7 dní

vevanek

13. 09. 2020 - 19:50

Tady je to pořád hlavně o hřibech. Je těžké najít nějaký jiný druh, který by se dal vyfotit. Vše je okousané od slimáků nebo rozkopané po nájezdu houbařů. Tak aspoň něco.

hřib smrkový 2x, hřib nachovýtrusý, liška nálevkovitá, ryzec černohlávek, muchomůrka slámožlutá, vláknice, kuřátka, pýchavka horská, pýchavka obecná, bělochoroš pýchavkovitý

Kalfa

13. 09. 2020 - 20:15

Já měl docela štěstí na holubinky, tu největší jsem žel nevyfotil, byl jsem tak zničenej taháním koše, že mě to ani nenapadlo, říkal jsem si Až doma a pak jsem jí sloupnul a bylo pozdě, ale podle literatury to mohla být namodralá i když byla hnědá ( a takových bylo víc), pak trávozelená, ty jsou tam tradiční a poprvé i nazelenalá, dokonce ve dvou exemplářích. Pak kvanta černajících a smrdutých a hned vedle ryzce peprné. Ovšem cca 90% úlovků byly hřiby smrkové a jak píšu níže pár exemplářů hnědáčků. Kupodivu jedlý ryzec žádný, ani smrkový, natož černohlávek, které tam docela rostou, holt co les, to originál.

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 20:20

👏👏 Jak to tak vypadá, díky vysokým teplotám to přestane růst (hřibovité) a už to bude jen o těch správných (a ojedinělých) místech. Pak nastane onen vytoužený "boží" klídek.

vevanek

13. 09. 2020 - 20:23

Zrovna ty holubinky jsou nejvíce okousané, ale roste jich dost druhů. Snad narazím na nějakou pohlednou. Zítra jedu do lesa, kde předpokládám, že hřiby neporostou, tak snad něco nafotím.

Martin

13. 09. 2020 - 20:52

Moc hezký. Hřib smrkový, když hezky naroste, tak je - kromě všech ostatních výhod - opravdu fotogenická houba.

vlk

13. 09. 2020 - 21:11

...moc hezké, jak úlovky, tak fotky...u nás rostoucí druhy jdou spočítat na prstech jedné ruky...zatím bída...

Houbytoday

13. 09. 2020 - 22:57

Dobrý den paní, nebo pane Vevanek. Krásné záběry, pls zda me můžete prozradit jakým telefonem fotíte, já používám 🍏10ku. Dekuju za info, HT

vevanek

14. 09. 2020 - 07:47

Canon PowerShot G7X Mark II

Houbytoday

14. 09. 2020 - 09:08

Ach tak, tak že regulérní fotoaparát . Vaše fota jsou 👌👏! Já zatím zůstanu u fotícího telefonu. Prima den HT

Martin

14. 09. 2020 - 10:47

Ono to není jen foťákem. Tam je více faktorů :)

Houbytoday

14. 09. 2020 - 22:25

Pro Martina: dobrý den Martine, jistě máte pravdu že faktorů je více a může jich být až 50, ale po přečtení recenzí ke kompaktu Canon PowerShot G7X Mark II jich až tak tolik být nemusí. Je to skvělá “hračka” která toho umí vážně moc. Prima den HT

vlk

13. 09. 2020 - 19:04

...hezký večer nahoubaři, dnes brzy ráno v lese nádhera a začíná se něco objevovat...kromě těch na fotkách ještě na dřevě Štítovky, jedna babka a nějaká drobotina...Bedel je doslova jako naseto, ale hříbek ani jeden...zatím...

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 20:24

Hezké👏👏

vevanek

13. 09. 2020 - 20:25

Na křemenáče letos nemám štěstí. Zlikvidovali mi les s osikáči a les se smrkovými prořezali, tak už tam najdu tak jeden, dva.

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 18:31

Zdravím všechny. Nádherný víkend si i přes očekávanou invazi houbařů řekl o výlet. Konečně to v lese aspoň trochu druhově ožilo a začaly růst i muchomůrky červené,ale pořád je to ve srovnání s průměrem v tomto období tak 30%. Nejvíce přibylo pošvatek,ryzců (letos svou hojností překvapují syrovinky) a holubinek ,klubou se muchomůrky růžovky a červené, Také bylo dost menších houbiček typu lakovek,helmovky aj. Bohužel vše je foceno mým starším mobilem,zrcadlovka je "v zajetí" Aleny.

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 18:36

A jen dodám dva nálezy, které nepatří mezi hojné...nejsem si 100% jistý,ale půjde o druh bedly/bedličky (ve středu klobouku hrbolek s pískově žlutou barvou). Pak kozák barvoměnný. Těch lidí bylo tolik, že při focení mi jeden mamlas málem vlezl na záda. Tak se mějte a snad to oteplení nezastaví růst.

vlk

13. 09. 2020 - 19:06

...druhově paráda...gratuluji k barvoměnnému...

Martin

13. 09. 2020 - 19:22

Věřím, že byl nával.. i tak toho zbylo hodně. Konečně se to pohnulo od "skoro nic" k nějakému zajímavému růstu :)

vevanek

13. 09. 2020 - 20:27

Hezké. Já už s těším až přestanou růst hřiby ve velkém, v lese bude klid a bude to zase hledání. A taky bude klid na focení.

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 20:31

Jj,v druhém košíku jsem měl růžovky,holubinky, ryzce, lišky, lakovky a bedly.

Jirka Líšeň

13. 09. 2020 - 16:51

Dobry den, prosim o radu. Nasel jsem na louce ty bile houby viz.foto a prosim jen o ujištění že jsou to žampiony. Podle me se na louce neda najit nic nejedleho nebo jedovatého. Diky za radu Jirka

Kalfa

13. 09. 2020 - 18:06

Mně to takhle na pohled příliš připomíná žampión zápašný, ten nejezte, smrdí karbolkou a i pod maso vám zkazí jídlo. Protože je sucho, asi moc cítit nebude, ale stačí do klobouku rýpnout nehtem a pokud rýha zežloutne, je to on. A to šupinatý připomíná bedlu a to nějakou malou, ta také nemusí být jedlá.

Jirka Líšeň

13. 09. 2020 - 19:00

Pane, zřejmě Vám děkuji od zachrany za minimálně zdravotní potíže, protože úplně přesně jsem tohle našel. Jak jste mi napsal ze voni "chemii". Prisli jsme domu a ja otevrel "jako spravny houbař" plátěnou tašku a privonel... Myslel jsem že nápis na tašce smrdi po chemickem nástřiku, ale kdyz jsem houby vyndal taška byla cítit normálně. Uf...diky ze jsem si neudělal svoji oblíbenou žampionovou omáčku. Diky a ještě doufam ze kdyz to bylo pohromadě s ostatnimi houbami"na fotce žluté, klouzky. " Tak ze nebude problem

Kalfa

13. 09. 2020 - 20:05

Já jich zamlada sežral dost, než jsem se dozvěděl co jím, ale prostě přehluší vlastní chuť hub. Ona taky hraje roli vlastní náchylnost k houbové intoleranci, prý existují i lidé nesnášející smrkové hřiby. V každém případě lepší vyhodit předem než potom.

Martin

13. 09. 2020 - 14:17

Dneska dopoledne jsem se podíval do lesa a přece jen houby mají snahu růst. Tam kde je aspon trochu vlhko. Bohužel předpověd je nepříznivá, což je škoda.

Richard z Beskyd

13. 09. 2020 - 18:21

To je až artisticky pojatá fotografie,ale u té kytky (5.foto) je to parádní.

Martin

13. 09. 2020 - 19:19

Dneska už každý lepší mobil vyfotí na automatický režim skvělé fotky. Takže jsem přešel na historické objektivy - ale je to jiný styl focení a musím se ho naučit.

vevanek

13. 09. 2020 - 20:32

Zajímavé fotky. Já bych na tento styl neměla trpělivost. Vždycky říkám, že focení je u mě přidružená výroba k houbaření. Takže se s tím nemažu.

Martin

13. 09. 2020 - 20:54

Je to rychlovka - takhle to fotí přímo ten objektiv a není tam žádný post processing, fotky přímo z foťáku. Ale bude to ještě dlouhá cesta a asi do toho nějakou energii budu muset investovat:)

vlk

13. 09. 2020 - 22:25

...100 lidí 100 chutí...ale zajímavé...

vevanek

14. 09. 2020 - 08:11

Můžu se zeptat o jaký objektiv se jedná?

Martin

14. 09. 2020 - 10:51

Oreston 50/1.8. Prý je totéž jako Pentacon 50/1.8, ale to jsem jen slyšel. Na fb je skupina Vintage lenses, kde mají (nektere) opravdu hezké fotky z těchto starých objektivu.

Kalfa

13. 09. 2020 - 09:55

Je to diskuze, tak i malá úvaha o tom, co mi posledních pár dnů vrtá hlavou. Chodím prakticky jen do jednoho lesa, resp dvou jeho věkově odlišných částí, v obou případech jde o smrkové lesy, ale ne úplné monokultury, občas borovice, dub nebo habr a samozřejmě břízky a osiky. Ještě před cca dvaceti lety jsem bílý, smrkový nebo dubový hřib oslavoval jako svátost oltářní a hnědáčků bylo jak naseto. To se před pár roky 3-5 let odhaduji, zcela změnilo, dnes je hřib hnědý zcela v defenzivě, zato smrkáče mají žně a v obou typech lesa. Přitom v tom mladším byla před dvěma lety doslova invaze růžovek, na ploše tak dvou fotbalových hřišť jsem naplnil košík za doslova pár minut, nemělo vlastně ani smysl vstávat z pokleku a to tam ten rok hříbci moc nerostli. Holt mnoha přírodním cyklům naprosto nerozumíme, ale kecat chceme do všeho.

Tak ať ještě rostou !

Martin

13. 09. 2020 - 12:35

U nás je myslím ústup hřibu hnědého způsoben úbytkem kyselých dešťů. Spíše mne děsí, že v lesích, kde jsem se před lety pohyboval zcela volně jsem dneska schopen nasbírat desítky klíšťat (naštěstí to hlídám a většinou se nestihnou zakousnout). Přemnožení hrabošů přitom bývalo i tenkrát, takže tenhle oblíbený argument podle mne neplatí.

Kalfa

13. 09. 2020 - 20:00

No jo, na kyselé deště se svalovalo docela dost, například lišky. A přestože už hezkých pár let kyselina z nebe nepadá, mně se lišky vyhýbají. I ti hnědáčci ještě frčeli v době, kdy už byly německé elektrárny vypnuté a naše odsířené. Možná má větší vliv změna klimatu nebo nějaké časové výkyvy delší než průměrný lidský život, jehož vliv nám uniká.

Proti klíšťatům prý pomáhá fenykl nebo vitamíny skupiny B, já si před lety koupil nátepníčky mořené insekticidem, ale hlavně tam, kam já jezdím, jich moc není, nadmořská výška kolem 650 metrů, to spíš chytnu doma v Praze. Ovšem chce to očkovat proti encefalitidě, dokonce nemocenské pojišťovny na to přispívají.

Kalfa

13. 09. 2020 - 08:22

Už je přehřibováno, ( v Praze tuplem), tak něco jiného z kouzel lesa:

Pantáta

12. 09. 2020 - 12:03

Na trzích v Praze na Andělu se včera dalo koupit kilo hřibů v AKCI! za 349 CZK. A to se prostě vyplatí, jindy stojí kilo přes 400!

Nakonec jsem nekoupil a dnes si za necelé 2 hodiny nasbíral sám.

George

12. 09. 2020 - 15:35

Parádní košíček.

Martin

12. 09. 2020 - 17:33

Hezký. To jako tady v okolí Prahy? U nás totální výheň, takový košík by byl sci-fi :)

Pantáta

12. 09. 2020 - 19:47

Musíš trochu víc na západ...a přijeď s Avií. Osobák nestačí 😁

vlk

12. 09. 2020 - 20:39

...tak ,,zařezani,, křemílci, to mi trhá srdce...

Pantáta

12. 09. 2020 - 20:45

Vlku, když jsou jich tam stovky, škrábat se to nikomu nechce. Prioritou je čistá houba v košíku 🙂

Martin

12. 09. 2020 - 21:04

Takže Manětín? To už je daleko na rychlovýlet, tak max Rakovník nebo Řevničov. Ale tam to prý není nic extra.

vlk

21. 09. 2020 - 15:46

...ani kdyby jich byl milion, tak by měli být pěkně očíštění...

Jan Bartošek

12. 09. 2020 - 11:54

Co je to za houbu? Vypada jako nejaky druh hřibu. Ze spodu tmave rourky, při řezu lehce naoranžovělá dužina. Nalezen v smrkovém lese.

vevanek

12. 09. 2020 - 12:03

Klouzek (hřib) strakoš.

Milan

12. 09. 2020 - 00:54

fota ke sběru v Brdech ...

Robert Kral

12. 09. 2020 - 05:23

nádhera

vlk

12. 09. 2020 - 08:24

...parádní ,,procházka,, Brdy...gratuluji k nádhernému úlovku, jeden hezčí než druhej...

honzaf

12. 09. 2020 - 09:21

Já použivam sušičky.Jak dlouho to trva usušit na tom sítu?To musi v bytě dost smrdět ne?

pája

12. 09. 2020 - 09:53

Nesmrdí, houby pěkně voní když se suší. A když by se zdálo, že ta vůně je už moc silná, dá se větrat otevřením okna. Na sítu sušení není dlouhé (cca 2 - 3 dny), ale taky záleží, jak hrubé plátky jsou nakrájené.

Vladimír

12. 09. 2020 - 10:07

To gratuluji nádherné 👍

George

12. 09. 2020 - 15:36

To je nářez.

Kalfa

13. 09. 2020 - 08:09

No jo, sušení na sítech versus sušička. Sušení na sítech máme za sebou asi všichni, já za sebe mohu říct, že se mi moc neosvědčilo, dali se mi moli do křemílků a vyhodil pak všechno. Teď houby v sušičce přesuším a pak šup do mikrotenu a do mrazáku, Navíc lze použít i pro přerostlé smrkové hřiby s následným namletím na prášek (ti jinak pouští nepříliš vzhlední "zelené nitě", tedy přerostlý molitan).

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz