Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Včera pauza mezi dešti,nad barákem v listnatém lese nic neroste,ale překvapila pastvina."

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

83 příspěvků za posledních 7 dní

honzaf

15. 09. 2020 - 19:18

Dnes nachozeno tak 10km ale vyplatilo se

vlk

17. 09. 2020 - 18:47

...paráda...

Pantáta

15. 09. 2020 - 19:18

Vyschlá Praha 6, rostou jen nejedlé hřiby...

Janasjana

15. 09. 2020 - 19:03

Prosím nevíte někdo, jak to vypadá v Řevničově? Děkuji

Martin

15. 09. 2020 - 20:08

Nebyl jsem tam, jen zprostředkovaně mám info, že auta u lesa občas stojí, ale prašivek podle silnic se zdá být méně než obvykle touto dobou - citát :)

Martin

15. 09. 2020 - 13:19

Dneska jsem měl šanci jít do lesa v týdnu - překvapilo mne, že občas něco roste, i když většina lesa je totálně suchá (a předpověd počasí katastrofální). Bohužel mám zase jen "umělecké" fotky, tak se to pokusím trochu zpracovat než to nahraju :)

Houbytoday

15. 09. 2020 - 12:28

Dobrý den NaHouby, nedá mi to a musím napsat směrem ke kverulantům kteří zde žehrají na to, že lidé chodí do přírody (stejně tak jako oni). Přijde mi od některých přispěvovatelů jako by měl být ten správný houbař pouze ten, který bude nespokojený že rostou hřiby a v příspěvcích se bude vyjadřovat pouze v latině. Houbaření není snad sektářský koníček. Nakonec mi všichni se příspěvky podílíme na tom, že houbařinu propagujeme (každý svým způsobem), a nejen houbařinu, ale i lásku k přírodě a tím i k naší zemi. (teď jsem se nechal trošku unést). To, že se nikdo jde podívat na někoho, že v lese něco fotí mi nepřijde nenormální, víc nenormální mi přijde, že se někdo diví, že ve vrcholu krásné houbařské sezony není v lese sám. Že měl nikdo navigaci, proč ne (já ji nemám), jsme v 21 století. Krásné fotky, které zde někteří presentují by starou Leicou taky neudělal, a kdyby ano, tak by je mohl bez social site ukazovat možná tak dvěma kámošům ve své mykologické společnosti pod kterou spadá. Když jsem byl malý, tak jsem na tátu v lese sakra řval když jsem cokoliv našel nebo se mi ztratil z dohledu, a táta na mě pískal, když jsem mu zmizel z očí. (příjmení Homolka nemám). Vydrž te to bez těch soudů k ostatním, za pár dní (týdnů) hojnost hub v lese skončí a v lese bude zase pohoda a svého choroše si vyfotíte v absolutním klidu. Prima den s nebo bez hub, hlavně at je fajn HT

Martin

15. 09. 2020 - 12:59

Tak koho by nenaštvalo, když mu někdo vysbírá fleky před nosem? Mne určitě ano :)

Ale objektivně mi spíše vadí naprostá neúcta k lesu - hodně houbařů (ne všichni) ho jde prostě vytěžit. Stačí se podívat do některých hromadných skupin na fb, jak se lidi předhání kdo má plnější kufr od auta, každý třetí příspěvek s cigárem, atd. atd. Jednu tuhle skupinu jsem opustil, protože mi z toho bylo úplně špatně - ale ještě jsem pohádal s administrátorem - zastáncem kouření v lese. Zákon nezákon, les neles, hlavně to vytěžit a po nás potopa.

A naopak si velmi vážím všech co se k lesu chovají ohleduplně.

Houbytoday

15. 09. 2020 - 18:22

Jasně že by to naštvalo každého, ale k podobným “pecháčkům” lze přistupovat s nadhledem a ne téměř na pokraji psychického zhroucení. Souhlasím s tím vytěžováním, možná mi ani nevadí množství (nevíme kolik houbařů za tím je), ale způsob. Na některých fotkách ty plné přepravky “smaženice za studena” dávají tušit, kolik z toho poletí do komínu. Fakt je ten, že mi je líto hub, ale i těch, kteří se s tím následně musí “poprat” pokud k tomu vůbec dojde. No nic, bojujeme dál svými příspěvky k oslavě a osvětě houbaření v Čechách. A už dost mudrcovani😉 Good luck, s nebo bez hub HT

15. 09. 2020 - 11:40

Vi nekdo jetli rostou na hriskove Dik Tonda

Peťka

15. 09. 2020 - 01:21

Trutnovsko, různá místa 8.-13.9. Pokaždé na chvíli do lesa, během běhání, nebo procházky, či projížďky. Cíleně navštíveno také "mé ryzcové místo", a tam je naštěstí ještě vše v pořádku. Jinak ve spoustě lesů spoušť (hodně pokáceno, poničeno taháním větví a kmenů,..). I přes velké nájezdy houbařů se stále dá spousta hub najít. Velkou radost udělal ryzec černohlávek a nově objevené kozákové místečko. :)

Celý úlovek č.3, kozák březový, hřib smrkový, bedla vysoká, hřib smrkový, celý úlovek č.2, ryzec smrkový, hřiby smrkové, rodinka můchomůrek červených, muchomůrka č. s hřibem smrkovým, holubinka mandlová, holubinka trávozelená?, březovník obecný, celý úlovek č.1, ryzec černohlávek, hřib smrkový, neurčená houba, hřib smrkový

vlk

14. 09. 2020 - 17:40

...hezké pozdní odpoledne nahoubaři...včera, když jsem vezl kamošovi košík Bedel, tak na ivanovské silnici na jedné Třešni roste hezký mladý Sírovec žlutooranžový...

Szmari

14. 09. 2020 - 12:28

Fotky jsou zde

Olda

14. 09. 2020 - 21:15

Určitě je to jedna ze závojenek, měl bych tip Entoloma lividoalbum, ale bez záruky. Entolomy, mimo podtrnky, se nejí.

vevanek

14. 09. 2020 - 21:30

Zrovna před chvílí mi v Mykologické poradně určili můj dnešní nález také jako závojenku olovověbílou.

Houbytoday

14. 09. 2020 - 21:57

Pro Vevanek: mužů Vás požádat o nějaký odkaz k názvu určení Závojenky olovověbilé. Mám už asi starý atlas a toto označení pro závojenku jsem nedohledal . To platí i pro vyhledávač na Google. Dekuji, rád s Vaší pomoci rozšířím své znalosti. Prima den HT

vevanek

14. 09. 2020 - 22:25

Používám Mykologie.net. Při zadání Entoloma lividoalbum se objeví nabídka závojenka olovověbílá, při rozkliknutí je tam ale uvedeno závojenka hnědošedavá. Tak vlastně nevím, co platí. Ale na jiných webech je to hnědošedavá. Třeba nám Olda řekne víc.

Houbytoday

14. 09. 2020 - 23:11

Pro Vevanek: Tak jsem překlad z latiny který uvádíte dohledal na slovenském webu pod- hodvábnica šedobiela

Entoloma lividoalbum (Kühner & Romagn.) Kubička

závojenka olovově bílá

Zřejmě budou oba překlady na místě, s tím, že běžnější označení je Hnědošedává. No, a jsme o něco chytřejší. Uvidíme co k tomu bude mít za info pan Oldřich. Fajn den HT

Szmari

15. 09. 2020 - 11:57

Díky za určení. Bylo to mé první setkání s vláknicemi - dám si na tyhle mršky pozor :-)

Olda

15. 09. 2020 - 21:58

Ale já jsem ji určil jako závojenku

Szmari

14. 09. 2020 - 12:27

Ahoj nahoubaři.

Tyto plodnice jsem nalezl v posledních prosluněných dnech - rostly však na tomto místě už před týdnem v celkem solidním množství. Lokace je stíněný okraj pastviny na kyselém podloží. Poblíž rostou smrky, habry a několik blíže neurčených listnáčů. Plodnice rostly od okraje hájku až do cca pěti metrů přímo do louky. Na stejném místě se často vyskytují holubinky zápašné, nazelenalé a namodralé. Ve stejnou dobu jako zobrazené plodnice zde rostly i ryzce smrkové.

Mate mě barva výtrusného prachu, u které se nedokážu rozhodnout, zda jde o narůžovělý nebo spíše skořicový, či rezavý. Tipoval jsem přiřazení k závojenkám, hlavně podle tvaru třeně, který v některých případech bývá i velmi mnoho zprohýbaný.

Můžete mi poradil, o jaký druh houby jde? Díky, Jirka.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz