Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Tak se vydali sebrat ten zbytek smržů nasuším a něco rozdáme jako včera "

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

107 příspěvků za posledních 7 dní

michal

05. 12. 2020 - 22:32

Dobrý večer - ahoj. Jako mnohaletému bezpříspěvkovému návštěvníkovi těchto stránek mi to dnes nedá a ozvu resp.poděkuji Jiřímu z Havířova, který mne letos inspiroval k hledání hlívy. Zpočátku jsem ji letos hledal a sbíral vysoko na stromech (dost obtížné) a dnes jsem se již dopracoval k hlívě rostoucí na padlých stromech. Jen jsem trochu znejistěl, který druh jsem vlastně našel. Vychází mi to na hlivu šedou, ale jistý si nejsem. Předem díky za pomoc a jinak všem přeji pěkné pokračování houbařské sezóny. Mějte se, michal.

05. 12. 2020 - 22:32

druhý pohled

05. 12. 2020 - 22:33

celý úlovek

vlk

05. 12. 2020 - 23:05

...přijde mi to jako Pařezník pozdní...

05. 12. 2020 - 23:23

Díky Vlku, koukám na to pořádně a opravdu to bude ten pařezník...

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 23:44

Zdar Michale, také souhlasím s Vlkem. Chtělo by to detailnější záběr.

Povrch klobouku by měl připomínat jemnou rybí kůži, asi jako lín.

05. 12. 2020 - 23:55

Díky za reakci Josefe, s tou rybí kůží to pasuje dokonale. Jen teď nevím, zda jej použít např. do guláše či nikoli. Voní moc pěkně a podle různých zdrojů by to nemuselo chutnat špatně.

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 00:05

.... dá se použít stejně jako hlíva, je jenom víc vodnatý, menší mladší, ne tak"nacucaný" kousky jsem kdysi zkoušel jako řízky a docela to šlo, připomínalo to rybu, jenom to bylo trochu tužší... dobrou chuť.

... ještě bych se nebál zkusit "čínu" , 50:50 s masem...

Kalfa

06. 12. 2020 - 07:16

Tužší dřevožijky je nejlepší namlít a karboše z nich. Lze i samotné, s masem jsou samozřejmě lepší.

Jura

06. 12. 2020 - 08:56

Zdravím Michale, jsem rád, že vás mé záběry inspirovaly k cestě do lesa. Ale s tím pařezníkem jste mi všichni nasadili brouka do hlavy (navíc jsem u zimních hub naprostý začátečník), mně u toho třetího snímku přijde povrch plodnic hladký, tak já bych myslel že jde o hlívu. No ale přímo na místě bych si snad odlišných markantů všiml. Tak jenom doufám, že jsem starému tatovi neservíroval pařezník. :-) Přeji brzké nálezy hlívy, chvíli by snad ještě mohla růst, u nás je teď po ránu 11°C. Jura.

Jarek

06. 12. 2020 - 10:28

Škoda, že nejsou lépe vidět třeně u mladších plodnic. Skoro jistě to je pařezník. Toto je mé starší foto jen pro srovnání...

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 10:59

Tak to je lepší fotka, teď je to na 99% pařezník pozdní.

Jura

06. 12. 2020 - 15:13

Zdar chlapi, tak dnes jsem zřejmě narazil na ten váš pařezník. Padlý kmen stromu, doslova obsypaný stovkami plodnic, ale až na pár starých samé mimina. Ale podle třeně soudím, že by to ten pařez mohl být. Kdyby jste tady tuhle diskuzi neotevřeli, tak já bych ho suverénně pokládal za hlívu :-) Dnes dám do diskuze nějaké penízžofky (nic jiného jsem neviděl), tak už dopředu se omlouvám.:-)

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 16:04

Zdar Juro, je to on a klidně ho používejte jako hlívu

vevanek

05. 12. 2020 - 22:03

Dnešní počasí lákalo k procházce. Moc jsem toho nenafotila. Upoutal mě fialově zbarvený siťkovec dubový, ale zatím se mi nepodařilo zjistit, co to způsobuje.

štítovka jelení, síťkovec dubový, čihovitka, kosmatka, kosmatky a hlenka (vlasatka?), chlupáček (?), hlenka

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 22:10

Jako vždy, moc hezké.....štítovka je obzvlášť parádní, gratuluju k nálezům.

vlk

05. 12. 2020 - 23:04

...paráda...ostatně jako vždy...

Martin

06. 12. 2020 - 06:05

Hezký. Sice tomu nerozumím, ale odhadoval bych to na nějakou povlakovou houbu typu http://www.mykologie.net/index.php/houby/podle-morfologie/korticie/item/1921-tulasnella_violea

Jura

06. 12. 2020 - 08:48

Vevanek jako vždy ty nejvíc barevné houbičky, v té podzimně - zimní šedí to pohladí na duši. Ta oranžová nemá chybu, vypadá jako sklápěcí masožravka. :-) Můžu se zeptat, jestli jste někdy z jara našla ohnivec zimní ? Ten musí popřípadě ještě se sněhem vypadat nádherně. Dřevokazky nacházíte v běžném či lužním lese ? Díky za nádherná fota a ať se vám i nadále tak daří. Jura.

vevanek

06. 12. 2020 - 13:38

Pro Martina: Ozvala se mi mykoložka V. Halasů. Mohlo by se jednat o bakterální infekci. Takto zbarvená hymenia mívají prý občas i chlupáčci.

vevanek

06. 12. 2020 - 13:44

Pro Jiřího: Ohnivec zimní jsem nikdy nenašla. Lužní lesy ani listnaté tu poblíž nemám. Všechno nacházím v jehličnatém nebo smíšeném lese. Moje lesy se nachází mezi 600 - 800 m n.m. Když chci do listnatých, tak musím k ČB.

Václav

06. 12. 2020 - 19:35

Chcete vidět stovky ohnivců zimních. Tak přijeďte vlakem, autobusem do Prahy a já vám je ukážu. A přidám i šarlatové.

Martin

05. 12. 2020 - 18:35

Tak hřibovitých opět ubylo. Zima se holt hlásí. Helmovky také dožívají.

Jura

05. 12. 2020 - 18:40

To se vážně ještě dají najít hříbky ? Paráda, z kterého jste prosím kraje ? Jura.

Martin

05. 12. 2020 - 18:48

Najít ano, ale už je neberu. Tenhle vypadal velmi dobře, nicméně musel být určitě přemrzlej. Je to kousek od Kladna. Jinak tady všem víceméně tykám, tak bych byl pro i v tomto případě :)

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 18:49

.....já bych to tipoval na Bradavice, když sem dáváš takové kouzelné obrázky....a za kámoše máš určitě Harryho Pottera....

vlk

05. 12. 2020 - 18:58

...klobouk dolů před krásným prosincovým hnědákem...

Jarek

05. 12. 2020 - 17:24

Dnešní čirůvky fialové

Jarek

05. 12. 2020 - 17:41

Ještě jedna otužilá pampeliška

Jura

05. 12. 2020 - 17:43

Parádně čerstvé plodnice na tuto dobu. Gratuluji k nálezu. Jura.

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 18:35

Pěkná mikulášská nadílka, gratuluju.....Jarku, můžeš prozradit v kterých končinách se dají tyto otužilkyně potkat (není-li to tajemství) ?

vlk

05. 12. 2020 - 18:56

...tak ty se povedly...gratuluji...

Jarek

06. 12. 2020 - 06:26

Našel jsem je cestou z Habrůvky do Rudice. Jelikož tu předtím mrzlo tak jsem je nesbíral. Byly i mlženky, ale už starší a samozřejmě hlíva a penízovky

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 11:10

Jarku díky, našel jsem si to - Moravský kras, tam musí být krásně, ale asi i hodně turistů a "rádobyturistů".....měj se a zase někdy...

vlk

05. 12. 2020 - 17:11

...hezký večer nahoubaři...dnes v lese nádhera, akorát houbiček je málo. Jediné minus byl řev někollika motorových pil kolem...

Jura

05. 12. 2020 - 17:40

Takže nejsem jediný kdo se dneska bahnil. Pěkná směska. U nás dnes 12°C a bez větru, viděl jsem pěkné obří ohňovce a březovníky. V lese bylo vážně moc fajn. Jura.

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 18:14

... houbiček málo, ale moc hezký obrázky... ani z nich není ta motorovka slyšet...

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 18:56

Zdar Juro, dnes se ti nevešel do kapsy foťák ? Já jsem se dnes ven nedostal,tak že jsem se těšil na nějakou parádičku.....

Jura

05. 12. 2020 - 19:09

Zdar Jozefe, přidal jsem nějakou fotku k těm včerejším ať tady nejsou stále jenom moje příspěvky. Ale byl jsem se jenom tak projít asi kilák od baráku mrknout na nějaké choroše. Takže dneska žádné parádičky : hlíva...penízovka...hlíva...:-) Nevíš prosím tě, co jsou ty malé žluté talířky ?:-) Zdar Jura.

Tulák z rokle

05. 12. 2020 - 19:48

... mohla by to být voskovička citronová, ale jistý si nejsem, jak už jsem psal, tahle drobotina tady moc neroste, takže se v tom moc nevyznám... poprosíme zde přítomné kolegy, kteří mají větší zkušenosti...

Jura

05. 12. 2020 - 20:08

Díky Jozefe, myslím že jsi to odhadl správně, mrknul jsem do toho atlasu co jsi mi poradil, je fakt dobrý. Měj se.

fan

05. 12. 2020 - 12:50

Hlíva, už trochu za zenitem, navíc asi 4m vysoko

Jura

04. 12. 2020 - 17:00

Zdravím houbaříci, tak asi po dvacáté to samé, penízovka, hlíva,.......penízovka, hlíva......a letos to už asi lepší nebude :-) Ale dávám to tady jenom proto, že mi tady vlk vyhrožoval abych se neopovažoval nedát sem nějaké houbičky :-) Byl jsem se podívat, jestli dřevokazky přežily mrazy předešlých tří nocí (až mínus 8°C), přízemní určitě ještě větší. Kupodivu raší úplně mladé plodnice hlívy, ty starší jsou trošku přešlé mrazem, ale to bude spíš tím věkem (i já se začínám scvrkávat). Penízovce zřejmě mrazy moc nevadí, ale to se projeví zřejmě až za pár dnů. Skončily mrazy, a zítra se k bahnu přidá vichřice, takže už se nemůžu dočkat. Opatrujte se. jura.

Tulák z rokle

04. 12. 2020 - 17:15

.... vidíš to, já jsem ti říkal, že to přežijou bez úhony...

Jura

04. 12. 2020 - 17:32

Jó, jó Jozefe, měl si recht, ale já se stále ještě víc vyznám v krápníkách než v zimních houbách:-)

Tulák z rokle

04. 12. 2020 - 17:42

... tak to je pro mne úplná španělská vesnice...

Jura

04. 12. 2020 - 17:50

Tak u krápníků to je o něco jednodušší než u hub. Jsou tři základní typy, STALAKTIT roste od stropu dolů, STALAKMIT od země nahoru a když se ti dva potkají a mají se rádi, tak se jedná STALAGNÁT. :-) Jsou ještě nějaké specifické typy, ale tak složité vazby jako u houbiček tam nejsou.

vlk

04. 12. 2020 - 17:52

...velká gratulace, i fotky s bleskem mají své kouzlo. To je suprová podívaná. Sametonožky jsou zimní nezmaři. Tady (Vyškov) už od noci pořádnej vítr, ale 3-5 nad nulou, takže sníh je pryč. Jo na Šumbarku v Havířově (u chacharů, chichi) mám sestřenici. Druhá fotka nemá chybu, super. Takže zase brzo, jo ?...

Jura

04. 12. 2020 - 18:05

Jó Šumbark, ten je fajně barevný, tam je veselo !!:-) Zítra jdu mrknout za světle na choroše jaké svět ještě neviděl, teda alespoň já a to ani v Mionší v Beskydách :-) Dneska jsem raději valil domů, čuňátka se rochnili docela nepříjemně blízko mně. Ale už by to chtělo nějaké pořádné hřibiska :-)

Vlcak

04. 12. 2020 - 19:05

Ahoj Jurys. Máš moc pěkné fotky. Ja už v těchto časech do beskyd nechodim tak jen po zahradě trochu se psem. Měj se ve zdraví. Vlcak.

Richard z Beskyd

04. 12. 2020 - 19:06

Taky se přidám a chválím fotky, obzvlášť ty sametonožky s podhledem. 👍

Jura

04. 12. 2020 - 19:19

Zdravím vlčáka a Richarda z Beskyd. Však ty si to vlčáku v létě vynahradíš, tvoje nálezy praváků mezi mechem a balvany na Smrku nemají chybu. Richarde, já fotím kapesním power - shotem systémem : Vytáhni z kapsy, zaostři, zmáčkni, všechno v automatu, maximálně ve fofo shopu přidám nebo uberu trochu světla a přidám případně rámeček a popisek, jsem rád že to občas vyjde, na uměleckou fotografii nemám ani vybavení ani znalosti. Opatrujte se Beskydští bardi. Jura (Jurys).

Tulák z rokle

03. 12. 2020 - 16:53

V Praze je už také "pocukrováno"....

Jura

03. 12. 2020 - 17:10

Typická Pražská kalamita !:-) Padá sníh, Voldánová jede na saních :-). Tak snad se to na chvíli otočilo, u nás teď byly dvě noci -8°C. Z penízovek asi moc nezbylo. Tak si to užijte, ale máte to tam hezké:-)

Jura.

Tulák z rokle

03. 12. 2020 - 18:03

Ahoj Juro, moc si toho asi neužijem, zítra z toho bude pravděpodobně jako vždy čvachtačka. A o penízovky se neboj- zmrznou-rozmrznou a nic jim nebude, porostou dál.

Vlasta

03. 12. 2020 - 18:31

První sníh, to je krása v Praze jako jinde. A když vyfotíš zapadané jeřabiny nebo šípky, nemá to chybu.

Martin

03. 12. 2020 - 20:09

Penízovky, pařezník obecný (na fotce z víkendu), helmovky pařezový, ohnivce, palečky, hlíva a spousta dalšího poroste i v zimě .. Když není moc sněhu ani -10, tak se vždycky něco najde. K jídlu teda jen ta hlíva nebo penízovky, kdyby chtěl někdo sbírat.

Kalfa

02. 12. 2020 - 19:59

Z článku na : https://www.bejvavalo.cz/clanek/zapomenuta-legenda-o-vzniku-snehu-a-lidove-pranostiky-o-bile-zime/ mě zaujalo nejvíce:

Pověra dí: »Roste-li v létě hodně hřibů nebo vůbec hub, bude prý v zimě hodně sněhu « V Krkonoších říkají: »Mnoho lišek (= hub) v létě, mnoho sněhu v zimě.« Když houby brzy růsti přestanou, nezůstane sníh ležeti dlouho; naproti tomu, rostou-li houby dlouho, bude dlouho sněživo.

Tak jsem zvědav.

Tulák z rokle

02. 12. 2020 - 20:16

...víš jak se to říká - na každém šprochu, pravdy trochu...tak uvidíme.

Kalfa

03. 12. 2020 - 09:18

Sakra - do rána nasněžilo.

Jura

03. 12. 2020 - 15:04

Tak u nás to asi moc neplatí:-) Za sezónu jsem tady viděl asi tři hřiby ,ale nasněžilo už koncem listopadu !:-)

Vlasta

03. 12. 2020 - 18:26

My jsme říkali:"mnoho sněhu-mnoho hub", což jsem si vysvětlovala, že když je mnoho sněhu, tudíž hodně vláhy na jaře, podhoubí se rozroste a bude hodně hub. Život mě ale poučil :-), že to vůbec neplatí. Vyrostla jsem v Krkonoších, kde často byla v zimě spousta sněhu, přesto najít potom v létě hříbka byla vzácnost. Několik sezón v šedesátých letech byl houbový útlum, jezdili jsme "na Paku". Podobně jako s tím měsícem, taky to je pravda jen někdy. Jediná souvislost je s deštěm, to všichni víme. Houby jsou zkrátka mimořádné a jedinečné.

Tulák z rokle

03. 12. 2020 - 18:47

.... máš svatou pravdu...

Kalfa

03. 12. 2020 - 20:17

Já na vliv Měsíce vždy celkem věřil a docela to fungovalo, až do letoška.

Jura

02. 12. 2020 - 15:34

Trochu na odlehčenou :-) 26.10.2020 jsem se jel na kole "oficiálně rozloučit" se svou oblíbenou lokalitou na hřiby smrkové do obce Horní Suchá u Havířova. Hřiby jsem samozřejmě nenašel žádné (tady je i přes nížinu krátká sezóna), namísto hřibů na mně čekalo překvapení na stromech, dílo nějakých vtipálků, nebo dětí nějakého houbaře :-)

vlk

02. 12. 2020 - 16:25

...přiznám se, já takovéto ,,trofeje,, také dávám na stromy...ale bez páráků a klektáků...

Jura

02. 12. 2020 - 16:33

To je následek "řádění" nějakého vlka v přírodě ?:-) Ty "zoubky" z třetího obrázku bych dotyčným pozůstatkům zřejmě odebral :-):-)

Jura

02. 12. 2020 - 16:42

Jinak já byl vlku dlouhá léta jeskyňářem, tohle jsou opravdu autentické nálezy.

vlk

02. 12. 2020 - 17:19

Dobrý...nabízí se spousta otázek...staré, mladé, mord, vyhynutí.......

Jura

02. 12. 2020 - 17:33

Přesně jak píšeš vlku, spousta otázek, ale pozvali jsme si i archeologa, na dané lokalitě byly nálezy i z neolitu, ale v tomhle případě nešlo o převratné nálezy. Ale opravdu nejsem vykradač hrobů, vše bylo legální v rámci mého členství ve speleologickém a montanistickém klubu. Já to mám vůbec nějak ty záliby spojené s bahnem, hřiby, sběr minerálů a o starých štolách a jeskyních darmo mluvit - totální bahniště. Ale mně to baví :-)

Tulák z rokle

02. 12. 2020 - 18:02

....sluší Ti to Juro....koukám,že máš samé náročnější koníčky,no seš ještě mladík !

Jura

02. 12. 2020 - 18:11

Zdar Jozefe a dík za toho "mladíka":-) Ale to bago všude, co myslíš, není to úchylka ??:-)

Tulák z rokle

02. 12. 2020 - 18:31

Neboj není, já když příjdu z lesa tak jsem taky jako čuně, prolezu totiž kdeco.

vevanek

02. 12. 2020 - 19:03

Tak jeskyně to bych nezvládla. Mně stačilo jít do běžných jeskyní s vnoučaty. Celou dobu jsem se těšila, až budu venku. Trpím tam klaustrofobií i když jinde (letadlo, výtah) mně to nevadí. Prostě tam nejsou okna a mám pocit, že na mě padá strop.

Jura

02. 12. 2020 - 19:13

Zdravím Vevanko. Já mám zcela opačný "problém", na mně padá strop ve velkých halách (marketech)´jsem schopen trávit tam maximálně pět minut. Naproti tomu zcela stísněné prostory v jeskyních na mně působí uklidňujícím způsobem. Chocholoušek by na mně zřejmě vyřádil. :-)

Tulák z rokle

02. 12. 2020 - 19:23

Když jsem napsal, že prolezu kdeco,tak rozhodně ne to co je na páté fotce.To bych si musel jít vyměnít spodní prádlo....

Jura

02. 12. 2020 - 19:36

:-) Je to asi o zvyku Jozefe, je fakt, že někdy jde hodně o "hubu", ale takovým způsobem se dnes objevují nové jeskyně, ty lehce dohledatelné jsou dávno objevené. Někdy je třeba se tak plazit i několik desítek metrů, do toho kopeš před sebou sedimenty ( v horším případě bahno), fotíš a zaměřuješ nově objevené prostory :-) Ale někdo třeba hraje šachy a to je zase hrůza pro mně:-) Ale je třeba jít s pravdou ven, mládnu a proto i já strávím většinu času v podzemí ve virtuálním světě, ale někdy tam prostě musím:-)

Tulák z rokle

02. 12. 2020 - 19:40

...virtuální klobouk dolů...

Kalfa

02. 12. 2020 - 20:09

Teda Jiří, to je na hodně zakrnělý pud sebezáchovy.

Vrajt

02. 12. 2020 - 23:08

S troškou do mlýna...

Jura

03. 12. 2020 - 15:06

Pud sebezáchovy mám myslím docela v pořádku, ale já mám spíš v sobě asi nějaké to puzení :-)

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz