Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"... dnes na chvilku v lese, smutno a sucho... "

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

118 příspěvků za posledních 7 dní

Jura

10. 12. 2020 - 12:26

Lidičky drahý, tak u nás je zase pocukrováno, jenom nevím, zimní idylka, nebo bílé ........(však víte co) !:-) Pár dokumentárních foteček, jak vás jenom mohlo napadnout, že ty fotky jsou pořád stejné !!!:-):-):-)

Tulák z rokle

10. 12. 2020 - 12:48

.... když uhodnu, kolik dostanu bodů ?... já myslím, že jsou to ty bílé...... Ale dost srandy, Juro, parrrráááda !

Jura

10. 12. 2020 - 12:55

Jozefe máš to za sto bodů ! :-):-)

vlk

10. 12. 2020 - 15:22

...to je kouzelné pokoukání...prostě nádhera...

Burke

10. 12. 2020 - 16:31

můžete sem prosím Jiří vložit foto co máte v nicku, ale ve velkém rozlišení, at se ted v zimě pokocháme, ... to jsou smrkoví, nebo dubáci? ... diky

Jura

10. 12. 2020 - 17:51

Pro Burke. Zdravím, jestli se vám chce, tak prosím zalistujte trochu do minulosti v diskuzi (22.11.2020), dával jsem tam větší množství hřibů smrkových od nás z Karvinska. Nic jiného tady neroste (z praváku), dubáka ani borováka jsem tady bohužel v životě neviděl. Mějte se Jura. (Fotky jsou asi čtyři stránky zpátky).

vlk

10. 12. 2020 - 19:29

...není to jméno nějaký překlep...???...Burke...

Kalfa

10. 12. 2020 - 19:45

Správně, vlk má ostražitost v popisu práce. Myslíš že zase loudí fotku, kterou by mohl oprásknout?

Tulák z rokle

10. 12. 2020 - 22:34

... i tací se tady najdou ?

V tom případě je fajn mít dobrého a ostražitého Vlka !

Jura

10. 12. 2020 - 22:54

K čemu by někomu ty moje momentky byly ??:-)

vlk

12. 12. 2020 - 12:16

...on je ,,průhlednej,, tím svým psaním...

vevanek

09. 12. 2020 - 13:09

Včera u nás pořádně mrzlo, tak jsme si udělali výlet do nižších poloh. Po několika letech jsem zase našla ledové vlasy.

ohnivec jurský 2x, ledové vlasy na černorosolu rozlitém 2x, čihovitka, mini penízovka sametonohá, ?, ?, kuřátka, hlenka.

Jura

09. 12. 2020 - 13:25

Vevanko ten ohnivec a vlasy nemají chybu, naprostá paráda. Z toho ohnivce mně asi drbne :-)

Tulák z rokle

09. 12. 2020 - 14:50

...mě asi taky, (jak říká Jura), některé kousky vidím poprvé... NÁDHERA...

vlk

09. 12. 2020 - 15:44

...opět paráda...ledové vlasy ti tiše závidím...

Richard z Beskyd

09. 12. 2020 - 16:02

Já závidím úplně vše👍👏👏👏

Martin

09. 12. 2020 - 19:50

Závidím 1,2,3,4,8 a 10. 1 a 2 hodně.

Kalfa

10. 12. 2020 - 09:26

Gratuluji Vevanko, je vidět, že pámbu nadělil talent správným směrem.

vevanek

10. 12. 2020 - 10:13

Děkuji za reakce, jsem ráda, že s vám můj příspěvek líbí. Za ohnivci jurskými musím jet přes 70km, ale jednou, dvakrát za jejich sezonu je to fajn výlet.

Jura

10. 12. 2020 - 10:23

Chtělo by to ještě narazit na ohnivec zimní, ve sněhu musí vypadat parádně, ale ten u nás na Karvinsku určitě neroste :-( (foto staženo z netu). Jura.

vevanek

10. 12. 2020 - 11:09

Na ohnivce zimní tu nemám biotop a že bych na něj náhodně narazila někde na výletě, tomu nevěřím, protože je to dost vzácná houba.

Jura

08. 12. 2020 - 12:53

Smutný konec mého oblíbeného pařezu :-(:-( Krátká procházka před odpolední směnou. Nějaký dobrák očesal můj oblíbený pařez s penízovkou, to by mi vůbec nevadilo, ale vadí mi, že při tom urval i choroš, který při focení vypadal docela fajn. No ale je možné, že to byly srnečky, nebo prasátka kterými se to tady jen hemží :-) Jinak na lokalitě nic nového, penízovka, pařezník, dřevokazy. Jenom mně zaujala šířka klobouků plodnic, až 50. mm., pokud ovšem ty plodnice u země jsou sametovka. Nádherné počasí, ale šíleně ostré slunce a navíc mi to moc neostří, takže fotky nic moc. Užívejte krásný den, já povalím na elektrárnu šimrat ebonitovou tyč liščím ohonem. jura.

Tulák z rokle

08. 12. 2020 - 14:00

... tak dlouho si se rozhodoval že je ochutnáš, až ti je sežral někdo jiný... ale neboj, při takovémhle počasí vyrostou další...

Jura

08. 12. 2020 - 15:01

Ať ho z toho pokruti !:-)

Martin

08. 12. 2020 - 18:15

A kdyby ne letos tak v příštích letech. Osobně mám v okolí asi deset pařezů, kde vím, že rostou a fakt se drží. V zimním období aspon na jednom obvykle jsou a na nový se dostanou málokdy:)

vlk

08. 12. 2020 - 18:21

...paráda...jo, sluníčko je při focení někdy prevít...

Tulák z rokle

08. 12. 2020 - 20:17

Ahoj Juro, myslím že sametonožky na všech fotkách jsou v pořádku, 50mm je docela v normálu, našel jsem i větší. Hlavně hlídej ze shora zlatožlutý, směrem dolů až hnědý samet, ve stáří až do černa. Letos to houby se svýma vlastnostma a velikostí hodně přeháněly. Našel jsem strmělku anýzku přes 14 cm. Zatím se měj- a všichni ostatní také -hezky.

Jura

08. 12. 2020 - 22:17

Taky se měj fajnově Jozefe a fotky máš super, radost pohledět ! Ten košík nemá chybu, to ty , nebo tvoje paní ?

Tulák z rokle

08. 12. 2020 - 22:21

Takhle se vyblbnu sám, paní mě spíš krotí, abych to prej nepřeháněl...

vlk

08. 12. 2020 - 22:31

...ta Strmělka je super...

Kalfa

09. 12. 2020 - 10:44

Co zkusit umělou výsadbu Jiří? Vím, že je to pro pravověrného houbaře slovo takřka neslušné, ale pařez za plotem má přece jen větší šanci. Již před mnoha lety, v pěstitelském dávnověku jsem zkoušel límcovku - s až neuvěřitelným efektem a o něco později šií-take, ten pokus byl už slabší, ale i tak se urodilo. Poslední dobou navíc nabídka sadby stále roste a řekněme si otevřeně, na své zahradě má člověk možnosti i korigovat případné fauly klimatu.

Já jsem navíc líný aktivně hledat nová teritoria ( leda na mapě, ale pak ta realizace návštěvy) a tak se spoléhám na zatím stále se vyskytující čirůvky dvoubarvé, ty mi navíc rostou na zahradě. Docela se po vlně mrazíků s 1cm sněhu otřepaly.

Jura

09. 12. 2020 - 11:17

Zdar Kalfo, tak stejně jako ty jsem i já kdysi velmi dávno pěstoval límcovku se svým otcem a rovněž se skvělými výsledky, dokonce jsme vyhráli nějakou anketu v časopisu "zahrádkář". No ale já radši do lesa, mně nějak to bahnění se baví :-) Ale loni jsem provedl něco, za co jsem to na internetu na houbářských stránkách pořádně schytal, debil a idiot byla nejslušnější reakce. V tom zdejším šíleném suchu, jsem jezdil po práci na kole zalévat do lesa své tutové místo na hřiby smrkové (asi deset metrů čtverečních). Lokalita je hned vedle silného vývěru vody, takže jsem tu vodu de - fakto jenom tak chrstal, žádná velká námaha a vyplatilo se, deset praváků na dvou metrech a pořádné kousky. Já jsem se tím parádně bavil a odreagovával a dokázal jsem škarohlídům že to funguje. Jenom někdo na internetu si myslel, že vozím kýble vody autem do lesa a pořádně mně zpucoval, no ale já se tomu smál, stejně jako když jsem sbíral úrodu. Takže já si vlastně pěstoval i hřiby smrkové :-) P.S. Po sklizni jsem kýble z lesa samozřejmě odvezl, už bych je navíc ano neuplatnil, letos tady spadlo 300% srážek. jinak ty tvoje zahradní sběry fakt nemají chybu !

Tulák z rokle

09. 12. 2020 - 14:57

Kalfo, hezky otužilé holky....

Kalfa

10. 12. 2020 - 09:24

Teda zalévat hřiby by mě nenapadlo ani ve snu. Nicméně jsem před časem četl jak ve Finsku (snad) takhle pěstují lišky, prostě stačí zalévat kus lesa a prý během 2 týdnů vyrazí. Rozhodně podnětná myšlenka.

A ještě k výskytu různých hub u mě na zahradě. Je to už docela slušný výřad, je evidentní, že většinu jsem přenesl já, ať už nechtěně, asi výtrusy na botách nebo okrojky v kompostu či přesazením smrčků z náletu i s podhoubím, to byly ryzce. Bohužel na trofejní majsrštych v podobě vatovce již desítky let čekám marně.

Také zatím marně čekám, jestli novinová zpráva o hřibech žijících v Jižní Africe a Austrálii na golfových hřištích nebyla aprílový žertík.

Martin

07. 12. 2020 - 19:52

Zbytek hub z víkendu. Je toho pořád dost, velké houby ubyly, ale když se člověk podívá pořádně, je těch malých spousta.

Tulák z rokle

07. 12. 2020 - 20:02

Je to krásné, ale s mojím chatrným zrakem bych musel na všechny čtyři a lupu do ruky....

Richard z Beskyd

07. 12. 2020 - 21:37

To se máš, u nás už to "dole" zamrzlo.

Jura

07. 12. 2020 - 22:25

Přesně jak píšeš Jozef, já byl včera v tom ostrém slunci na obzoru úplně slepý, nepomohly by mi ani ty lupy. Utěšuji se tím, že ta drobotina u mně mezi mrtvými vrbami neroste, páč jsem tady neviděl ještě ani jednu. Fotíš to Martine vždycky na autentickém stanovišti, nebo to pro lepší efekt zapichuješ do toho mechu ?:-)

Martin

08. 12. 2020 - 06:09

Je to autentický :) Houby nepřesazuju, ale občas je potřeba dát pryč nějaký bordel kolem houby.. typicky jehličí nebo listí. Na vrbách roste v zimě helmovka koromilná http://www.mykologie.net/index.php/houby/podle-morfologie/lupenate/item/67-mycena-pseudocorticola

Jura

08. 12. 2020 - 08:54

Tak to tě musím Martine pochválit :-) Aranžování (přesazování) při focení nemám rád, stejně to většinou působí jako pěst na oko a jde to povětšinou poznat. Nejlíp "aranžuje" matička příroda :-)

vlk

07. 12. 2020 - 14:42

...hezké pošmourné odpoledne nahoubaři...v lese jen samé dřevomilky, tak v době této ,,okurkové sezóny,, pár momentek z posledního lesa...hostina uprostřed lesa, asi Jestřába, Outkovky asi, hledání ,,doktora lesa,, Pevník, Čihovitka masová, Hloh, moje oblíbená Bříza, šipečky a Outkovky...

Tulák z rokle

07. 12. 2020 - 15:56

Hezké obrázky, to já byl dneska pecivál....

Martin

07. 12. 2020 - 19:50

Hezký. Lesní plody v téhle době působí vždycky zajímavě.. jen mne překvapuje absence hub.

Richard z Beskyd

07. 12. 2020 - 21:44

A to Houbytoday našel včera praváka a my tu v Diskusi máme okurkovou sezónu😁. Ještě, že Martin nahodil parádní fotky.

Jura

07. 12. 2020 - 22:51

Jenom jestli ten masakr na prvním snímku nezpůsobil nějaký vlk v rouše beránčím:-) Jinak hezky strávené příjemné odpoledne, určitě lepší než to moje na elektrárně. Kvůli tomu hlupemu kovidu musím střídat šichty.

Richard z Beskyd

06. 12. 2020 - 20:13

Zdravím všechny. Tento víkend byl nádherně jarní , tak šup za humna. O houby jsem nezavadil (tímto lesíkem jsem brouzdal) ,ale za tu procházku to stálo. Jediné, co jsem objevil, byla tato "klacíkovka" (krom běžných outkovek). Při návratu domů se vytvořila nebeská podívaná a vo tom to je taky. Mějte se

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 20:54

... nebeská podívaná je opravdu úchvatná... paráda.

vlk

07. 12. 2020 - 06:59

...kouzelná podívaná...

Jura

07. 12. 2020 - 10:05

Nádhera, Frýdek Místek, nebo snad Frenštát........?

Richard z Beskyd

07. 12. 2020 - 19:13

F-M

michal

06. 12. 2020 - 19:00

Díky chlapi za podnětnou diskusi k tomu pařezníku. Když koukám na Jiřího fotku, tak v tom přesně poznávám svůj včerejší úlovek. Díky Josefovi za radu ohledně konzumace, jsem zvědavý, zda to půjde nějak výrazně poznat. Jinak budu tedy muset zase koukat vysoko a přemýšlet, jak se k té hlívě dostanu (pokud ještě nějakou najdu). Jako frýdečák jsem se byl dokonce podívat na Lučinu z Vojkovic, ale nic tam nebylo, tak snad uspěju jinde (havířovská teritoria vynechám). Nějaké místa mám, ale na Jiřího to nemá ani náhodou. Takže ještě jednou díky a pochlubím se aspoň jednou hlívou, která není pařezník :)

Jura

06. 12. 2020 - 19:16

Zdravím Michale, klidně Havířovské teritorium navštivte, já beru z přírody minimální množství, pro každého je dost. Ale několik měsíců jsem kdysi dávno žil ve Frýdku (dokonce jsem se tam ženil i rozváděl) a tak vím jaké úžasné místa jsou kolem řeky Morávky a Ostravice, takže bych se vám divil, kdyby jste do toho Havířova jel. Já jsem to vyřešil jednoduše, na třímetrový klacek jsem jakousi lepící páskou na balíky připevnil nůž a naprosto v pohodě jsem ve výšce téměř čtyř metrů několik trsů hlívy ufiknul, dokonce jsem je vždycky neporušené chytil za letu. Určitě si nějak poradíte :-)

michal

06. 12. 2020 - 19:38

Jiří, s tím klackem jsem postupoval dost podobně, možná byl ještě delší a na jeho konec jsem páskou přilepil lehkou ostrou pilku. Hlíva vpohode padala do listí. Jednou jsem dokonce povolal kamarády z výškových prácí a to už byl profi sběr z lana 🙂 Kolem Ostravice a Moravky by to asi taky šlo, zkusím to a podám zprávu!

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 17:03

Dnes bylo počasí jak na jaře, teda až na ten vítr, no s houbama jsem se moc nepotkal....

Jura

06. 12. 2020 - 18:06

Taky jsem viděl kyti, jaro je konečně tady. :-)

Richard z Beskyd

06. 12. 2020 - 20:04

Já ani s kytkama 😁

vlk

07. 12. 2020 - 06:58

...hezká Outkovka...tady kvete spousta Sedmikrásek...

Jura

06. 12. 2020 - 16:23

Zdravím vespolek. Zatímco Martin nezklamal se svou uměleckou fotografií, tak u mně to je poněkud horší. Zatímco minule to bylo : hlíva, penízovka, hlíva........tak dnes : penízovka, penízovka.......a tam vzadu pro změnu jedna malá penízovka. :-) Ale 15°C ve stínu, skoro bezvětří, azúro, tak kdo by seděl doma. Ale je fakt, že tou Amazonií kolem Lučiny jsem se prodíral asi naposled :-( S PenízŽofkou se po předešlých mrazech doslova roztrhl pytel, jinak jsem viděl jenom diskutované pařezníky, a na pařezech nějaké kozí bobky a rosol. Ale počasí fakt nemělo chybu, až na to že jsem v tom nízkém slunci skoro neviděl a taky se v tom moc dobře nefotí, takže dneska je to slabší, ale já myslím, že důležitější je pobejt :-) Tak se v tom pracovním týdnu opatrujte. Jura (Jurys)

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 16:51

Juro, tohle se nikdy neokouká, klidně příště pokračuj s hlívou....

Martin

06. 12. 2020 - 17:35

Taková Amazonie je na zimní houbaření ideální. V jehličnatém bude brzo pusto a prázdno a zimní houby porostou právě v těchto oblastech. Hezký.

Jura

06. 12. 2020 - 18:13

Zdar Jozefe. Představ si, že ta penízovka si roste klidně i pod kůrou v dutinách stromů. Tak to se nedivím, že v pohodě zvládla ty předešlé mrazy, dokonce jsem si doma všiml, že si na ní pochutnává slimejš. Trošku jsem ji pomohl na světlo, tak snad to penízovka přežije. S hlívou to už u mně na lokalitách moc nevidím, z devadesáti procent je už všechno přeschlé a mladých plodnic je minimum, tak snad na jaře.

vlk

07. 12. 2020 - 06:55

...hezká úrodička a nádherná příroda...moc líbí...sametonožky má rada i srnčí zvěř...

Jura

07. 12. 2020 - 10:12

Tak když to chutná srnkám, tak bych to snad mohl taky někdy zkusit :-).

Martin

06. 12. 2020 - 15:37

Dneska bylo hřibů hnědých, že bych nasbíral menší koš. Ale pařezník nebyl :) a to ani na místě, kde obvykle roste.

Tulák z rokle

06. 12. 2020 - 16:01

.... tyhle krásky jsou mnohem fotogeničtější.... ale pár hnědáčků pod masíčko by také neškodilo.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz