Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"Houby na Praze 12 nerostou, tak se se mnou pojďte protáhnout Modřanskou roklí 🍀🙂"

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

103 příspěvků za posledních 7 dní

vlk

16. 01. 2021 - 18:01

...hezký večer nahoubaři, dnes v lese 6 pod nulou, silnej vítr, celkem dost sněhu, ale nádherně. Bohužel houby jen na dřevě a vysoko, takže skoro všechno jen z ruky. Asi jsem to napoprvé po tom svinstvu s těmi kilometry přehnal, ale nešlo odolat...nejdou mi vložit origoše, tak jsem to musel zmenšit a je to děs běs...

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 18:53

Vlku paráda,krásná zimní krajina....

...hlavně že jsi v pořádku a můžeš zase do přírody...drž se a měj se fajn...

Richard z Beskyd

16. 01. 2021 - 20:11

Tak to tě obdivuji. Mráz s větrem není dobrá kombinace.👍

Richard z Beskyd

16. 01. 2021 - 15:33

Zdravím všechny a i mně potěší ti "kluci naši" co tu dáváte, tak také něco přidám, když jsou Beskydy pod sněhem.

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 15:40

Jako všichni ostatní - moc hezký... těma křemílkama dráždíš hada (Vlka) bosou nohou...

... poslední foto je kouzelné... měj se fajn.

Jura

16. 01. 2021 - 16:12

Věděl jsem, co mně bude v létě čekat, borováci od Richarda a mně asi klepne, protože u mně není o nich ani slyšet, natož je vidět ! Paráda.

vlk

16. 01. 2021 - 17:27

...no jo, kluci, už nejsu nejmladší a může mě klepnout...ale je to nádhera...krásní borováčci, ale přece jen ten závěr, ten mě dostal...dikec...

Vlasta

16. 01. 2021 - 18:45

Aspoň jednoho takového borováčka najít...už si to tady vyjednávám s mužem - letos jedeme do Beskyd a basta :-))).

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 18:57

.....tak se zastavte v Modřanech a vezměte mě s sebou, pohonné hmoty platím...😊

Vlasta

16. 01. 2021 - 20:05

No, bylo by to príma, ale co bysme s těma houbama dělali - tak daleko od domova? On to tam má Richard stejně jistě všechno vyhledané...

Richard z Beskyd

16. 01. 2021 - 20:07

Vlasto, tak to je supr. Přijeďte a zajdeme na ně...a basta 😀

petras

16. 01. 2021 - 09:54

První pokusy s kompaktem Olympus VH 520 z roku 2014.Z doby,kdy to ještě rostlo.Fotky upravené v jiném programu,moc jsem s tím bojoval. Popis netřeba.

petras

16. 01. 2021 - 09:57

Při práci jsem našel plchy v budce od sýkorek,je to foceno z ruky,hodně zrnité.

Jura

16. 01. 2021 - 10:29

Ty "bláho" Petrasi, dáváš mi s těmi pokusy zabrat !:-) Hřib smrkový, můj největší oblíbenec a navíc kupodivu jediný, který mi ve zdejším ekologický zkoušeném kraji roste. No a o plšíkovi ani nemá cenu diskutovat, nikdy jsem ho naživu neviděl, ač jsem se o to jako "mladý přírodovědec" vehementně snažil. Poslední foto smrkáčů nemá chybu.

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 10:44

Petras, hodně velká paráda, vydařené pokusy...

.. Jura kecá, mně tvrdil, že jeho nejoblíbenější houba je kačenka česká (s červeným zelím) 😄😂😊

Jura

16. 01. 2021 - 10:53

Kurňajz Jozef tys robil fízla ?:-):-) Tak teda druhá nejoblíbenější !!!:-)

Vlasta

16. 01. 2021 - 11:01

Taková sbírka fotek hřibů, to je pastva pro oči každého houbaře!

Plšík má nádherné oči a dokonce koukám, že tam byli dva. Jednou jsme ho měli na půdě, (musel vyšplhat po zdi 7-8 metrů, což mu asi nedělá problém), baštil tam vlašské ořechy. Ale byl sám, tak se mu asi stýskalo, vydržel asi 14 dní a pak se odstěhoval . Přiznám se, že jsem byla ráda při pomyšlení, že by se rozmnožil :-).

petras

16. 01. 2021 - 11:11

Stará vykousala větší díru a vyvedla 6 mladých.

Jura

16. 01. 2021 - 11:14

Už jsem to tady dával tak se omlouvám, ale jak říká Jozef (jde o moje druhé nejoblíbenější houbičky po kačence České), tak si nemůžu pomoct. Jde o fotky z Havířovska a vybral jsem jenom tak náhodně, protože jako každý "správný fotograf" toho mám nacvakáno neskutečné množství. :-)

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 11:23

Juro, tohle můžeš opakovat donekonečna, to se nikdy nepřejí...

... a k tomu fízlování - ne že bych byl nějakej práskač, ale hlásit se to musí... 😄😊

Jura

16. 01. 2021 - 11:47

:-):-):-) Jó máš pravdu Jozefe, hlásit se to musí :-) Po shlédnutí Petrasových fotek chápu, proč se z jinak naprosto normálních lidí stávají šílenci, narazit v lese na takovou "bonanzu" praváků, tak to musí zahýbat s každým. Já to mám jednodušší, v širokém okolí je jeden smrk a i ten je ohlodán od těch zubatých potvor. Většinu praváků tudíž nacházím pod břízkama a dubama, podle mykologů jde dokonce o nějaké podruhy. Jelikož mi praváčci rostou na malém území pod pár stromy, tak jde v mém případě většinou o nálezy do deseti kousků, ale stejně při tom většinou řvu jak na lesy. :-)

Kalfa

16. 01. 2021 - 11:47

To je první pokus o kolaps mého krevního řečiště!

Já sice nejsem zavistivej, netýká se to ale hub a mezi nimi samozřejmě smrkáčů a také křemílků. Ale už jsem to rozdýchal a gratuluji, nádherná kolekce, snad se letos také dočkáme!

vlk

16. 01. 2021 - 13:13

...kdybych sem dal svoje první fotky z lesa z roku 2006, tak se budete chechtat ještě letos o vánocích...máš to pěkné, ale ti Plši - Plchové ? jsou super...před hoďkou jsem došel z lesa, tak pokud moje polovička nevymyslí nějakou návštěvu, tak něco dám ještě dnes...aj Jurovi hříbci jsou super...

Vlasta

16. 01. 2021 - 13:35

Jiří, máš taky nádhernou sbírku hřibů, vypadá to, že u vás nejsou slimáci:-). Snad budeme mít příležitost letos nějaké hříbečky zase vyfotit. To je zvláštní, jak takové snímky vždycky dokážou vyvolat v člověku krásné pocity...

Tulák z rokle

16. 01. 2021 - 14:23

.. u mně krom krásných pocitů i překrásnou závist... ;-) :-)

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:16

Máme tu asi 50 cm sněhu a každý den něco přibude. I když to vypadá podle fotek všechno sejné, každý den je jiný a já nevím, které "křoví" vyfotit dřív. A říkám si, že tam pod sněhem čeká podhoubí a má se dobře, protože zem není zmrzlá.:-)

Tři druhy sýkorek -koňadra, uhelníček a modřinky. Modřinky jsou strašně neposedné.

vlk

15. 01. 2021 - 20:26

...zasněžený les je nádherný...a Sýkorky nemají chybu...gratuluji...

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 20:45

Vlasto, je to nádhera, pod takovou peřinou se houbičky v pohodě připravují - to bude úrodička. Modřinky jsou velké neposedy, ale fešandy. Měj se co nejkrásnější.

vevanek

15. 01. 2021 - 19:10

Krásných fotek je tu plno, tak já si pojedu to svoje, fotky s popiskem. Já mám ráda, když vím, na co koukám. Dnes jsem vybrala podzemky a protože jsem jich ještě moc nenašla, tak doplním nějakou drobotinou. Z podzemek tady nacházím nejčastěji kořenovec načervenalý a jelenku. Houby, které neumím určit sama, dávám k určení do Myk. poradny, to aby jste si nemysleli, že to tak znám.

černoušek, jelenka, kořenovec načervenalý, kořenovec žlutavý, lanýž- Tuber borchii (mikroskopován), oříškovec, rovetka cizopasná, rovetka pýchavkovitá, mísenka oranžová, oranžovka vřetenovýtrusá, poduškovka vyklenutá, Tatrea ďumbierská, žlutěnka citronová, žlutěnka křížochlupá

vlk

15. 01. 2021 - 20:28

...hezké nálezy...

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:45

To bych nikdy nevěřila, co je na světě krásných hub! A moc obdivuji určení...Ta rovetka pýchavkovitá roste na houbě?

vevanek

15. 01. 2021 - 20:53

Obě rovetky rostou na starých houbách. Cizopasná na holubince černající a pýchavkovitá na starých ryzcích a holubince černající.

Martin

15. 01. 2021 - 21:33

Krásný a s tím určením i užitečný :)

vlk

15. 01. 2021 - 15:21

...hezké bílé odpoledne nahoubaři...pár postarších houbiček...máme tady taky bílo a stále padá a padá, je to nádhera...pokud se nic nevyvrbí, tak zítra prubnu les...Kyj uťatý, Korálovec, Pařezník, Klanolístka, ???, Pýchavka, Hnojník, ???, Kyj rourkovitý a Lakovka, Bělochoroš, Pstřeň, Kuřátko svraskalé a ???, Ohnivec, Pěnitka ?, ???, Pazderek, ???, Vlčí mléko, Opeňka, Síťkovec načervenalý...ale bez záruky, někde si nemůžu vzpomenout...ode mě se toho moc nenaučíte...

Jura

15. 01. 2021 - 15:37

Parádní záběry vlku a paráda, že už můžeš ven, zrovna včera jsem přemýšlel, že se tě zeptám jak jsi to svinstvo snášel. Kamarád v práci v mých létech deset dnů horečkoval a jenom pomalu se dává do kupy. Někteří to profrčí jenom tak, zřejmě asi každý podle toho, jak mu příroda nadělila. Ráno jsem se snažil zaregistrovat staré rodiče na vakcínu a málem jsem rozmlátil počítač i mobil, přijít mi někdo z toho "super štábu" pod ruku, tak mám asi o malér zaděláno. Zítra si to užij a opatruj se. Jura.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 15:38

Pěkná sestavička.... přeju hezkou procházku a opatrně, ať nemusíš být doma se sádrou...

petras

15. 01. 2021 - 17:08

Je to paráda,trochu se pohrabat v minulosti.

Martin

15. 01. 2021 - 18:05

Venku toho ted moc nenafotíme :) Ale ty názvy by se hodily, at se člověk taky něco naučí.

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:38

Vlku, prima nálezy, které můžu jen závidět. A zítra si to užij!

petras

15. 01. 2021 - 12:16

Snad ten sníh houbám prospěje a něco naroste.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 13:37

... opět parádička.. s fotkou č. 12 uděláš velkou radost Vlkovi... a sníh to je blahodárná peřina pro celou přírodu..

Jura

15. 01. 2021 - 14:01

Všecko naprostá paráda, ale šest, osm a pýchavky naprosto super !!!

vlk

15. 01. 2021 - 15:15

...ježišmarjááááá, křemílci mně málem přivodili infarkt...to je pastva pro oči...nádhera...ostatní samo že taky, ale ti křemílci jsou boží...

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:05

To je krása! Obdivuji nálezy a hlavně pro mne nedostižné dokonalé fotky...

Jura

15. 01. 2021 - 11:59

Lidičky a je zazimováno.:-) Dokonce i u nás v Havířově napadlo 15.centimetrů prašanu a senioři začali ve velkém běžkovat:-). Houbičky asi vezmou po nadcházejícím víkendu za své, ale však ono zase něco vyroste. Tak přežijte to mrazivo ve zdraví. Jura.

petras

15. 01. 2021 - 12:26

Máš tam toho dost,já jsem si na Silvestra v obýváku ukopl palec,tak to do lesa ještě nejde.Jinak kolega z Ostravy tvrdí,že ohnivci jsou tam na tom Vašem konci jako plevel.Taky se mi dlouho nedařilo žádného najít.U nás rostou nejčastěji na jívových větvičkách zanořených do hlíny kolem potoků,až sleze sníh a dokud ještě nebude moc trávy.Prvního jsem našel vedle baráku ve starém zboru.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 13:50

Zdar Juro, parádní příděl sněhu, parádní fotky, parádní bílé čepice, doufám že jsi měl nějakou hučku na hlavě taky aby tě neofouklo.... :-)

U nás začalo před hodinou taky dost hustě padat... měj se fajn...

Jura

15. 01. 2021 - 13:59

Ahoj Jozefe, hučku jsem měl i s bambulou :-) Já jsem i přes své outdorové aktivity docela velká chciplínka. S houbičkama je na delší dobu konec o víkendu by to u nás mělo jít až k mínus dvaceti, tak bude utrum :-( Opatruj se.

vlk

15. 01. 2021 - 15:12

...parádní zima, sametonožky a ušiska tu zimu bez problémů přežijí...

petras

14. 01. 2021 - 11:17

Pár vzpomínkových.

vlk

14. 01. 2021 - 17:55

...dost dobrá sada...a jedna fotka hezčí, než druhá...paráda...

Tulák z rokle

14. 01. 2021 - 18:15

Opět moc hezký, slizák na č. 4 je můj oblíbenec... moc dobrá houbička...ostatní je pastva pro oči...

Standa

15. 01. 2021 - 08:37

Neskutečné, ty houby v kapičkách, fakt zírám na profíka, ale je zkrátka vidět, že se tomu věnuješ

Jura

15. 01. 2021 - 16:37

Prosím tě Petrasi, to hezké oranžové na snímku č.1. je to samé, co vypadá v pozdějším věku jako kozí bobky ?? :-)

petras

15. 01. 2021 - 17:09

Jo,je jich asi víc druhů,ale tak končí.

vlk

13. 01. 2021 - 18:26

...hezký večer nahoubaři, kapánek to tady ,,provoním,,...

Jura

13. 01. 2021 - 18:32

Tfuj tajbl a ty s tím ještě vlku děláš pokusy !! :-):-):-)

Martin

13. 01. 2021 - 18:45

Vzhledem k tomu, že nejí ani klouzky.. tak pochybuju, že by jedl tohle :)

Jura

13. 01. 2021 - 18:55

Klouzek je mňamka, ale tihleti ....no ...ulínci ??:-):-) Já myslím, že s tímhle neexperimentuje ani Standa :-)

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 19:10

Nazdar Vlku, trochu to tu zavání, ale jinak pěkný.

...Standa psal, že mu to moc nejelo, já sem je, mlaďoučký ještě uzavřený, baštil jako řízečky a dobrý...poslední dobou už jsem na ně neměl štěstí, jen na ty ohavně páchnoucí čůra...

Vlasta

13. 01. 2021 - 20:40

...V Krkonoších jsem chodila do jednoho mladšího lesíku a tam jich byly stovky ve všech stádiích. Rostly tam jen hadovky a hřiby. To by sis, Josefe, pošmáknul.:-) Tenkrát mi někdo říkal, že je v Praze vykupuje jedna restaurace a prodává jako delikatesy. Ale jestli to byla pravda, to nevím...

vlk

13. 01. 2021 - 21:46

...nechal jsem tenkrát půlky rozřezaného vajíčka Hadovky smrduté na pařezu a po týdnu se i ty samy ,,rozvinuly,,...na fotkách jen jedna a obě půlky klobouku...

zetve

13. 01. 2021 - 22:09

Pěkné, většinou byly obsypány desítkami much. Asi se polekaly fotografa :-)

Standa

14. 01. 2021 - 08:10

No, právě že Standa experimentoval a zkoušel to usmažit, ale fakt jednou stačilo, žádná mňamka to opravdu nebyla

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz