Reakce na příspěvek
Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.
156 příspěvků za posledních 7 dní
Jura
16. 01. 2021 - 10:29
Ty "bláho" Petrasi, dáváš mi s těmi pokusy zabrat !:-) Hřib smrkový, můj největší oblíbenec a navíc kupodivu jediný, který mi ve zdejším ekologický zkoušeném kraji roste. No a o plšíkovi ani nemá cenu diskutovat, nikdy jsem ho naživu neviděl, ač jsem se o to jako "mladý přírodovědec" vehementně snažil. Poslední foto smrkáčů nemá chybu.
Tulák z rokle
16. 01. 2021 - 10:44
Petras, hodně velká paráda, vydařené pokusy...
.. Jura kecá, mně tvrdil, že jeho nejoblíbenější houba je kačenka česká (s červeným zelím) 😄😂😊
Jura
16. 01. 2021 - 10:53
Kurňajz Jozef tys robil fízla ?:-):-) Tak teda druhá nejoblíbenější !!!:-)
Vlasta
16. 01. 2021 - 11:01
Taková sbírka fotek hřibů, to je pastva pro oči každého houbaře!
Plšík má nádherné oči a dokonce koukám, že tam byli dva. Jednou jsme ho měli na půdě, (musel vyšplhat po zdi 7-8 metrů, což mu asi nedělá problém), baštil tam vlašské ořechy. Ale byl sám, tak se mu asi stýskalo, vydržel asi 14 dní a pak se odstěhoval . Přiznám se, že jsem byla ráda při pomyšlení, že by se rozmnožil :-).
petras
16. 01. 2021 - 11:11
Stará vykousala větší díru a vyvedla 6 mladých.
Jura
16. 01. 2021 - 11:14
Tulák z rokle
16. 01. 2021 - 11:23
Juro, tohle můžeš opakovat donekonečna, to se nikdy nepřejí...
... a k tomu fízlování - ne že bych byl nějakej práskač, ale hlásit se to musí... 😄😊
Jura
16. 01. 2021 - 11:47
:-):-):-) Jó máš pravdu Jozefe, hlásit se to musí :-) Po shlédnutí Petrasových fotek chápu, proč se z jinak naprosto normálních lidí stávají šílenci, narazit v lese na takovou "bonanzu" praváků, tak to musí zahýbat s každým. Já to mám jednodušší, v širokém okolí je jeden smrk a i ten je ohlodán od těch zubatých potvor. Většinu praváků tudíž nacházím pod břízkama a dubama, podle mykologů jde dokonce o nějaké podruhy. Jelikož mi praváčci rostou na malém území pod pár stromy, tak jde v mém případě většinou o nálezy do deseti kousků, ale stejně při tom většinou řvu jak na lesy. :-)
Kalfa
16. 01. 2021 - 11:47
To je první pokus o kolaps mého krevního řečiště!
Já sice nejsem zavistivej, netýká se to ale hub a mezi nimi samozřejmě smrkáčů a také křemílků. Ale už jsem to rozdýchal a gratuluji, nádherná kolekce, snad se letos také dočkáme!
vlk
16. 01. 2021 - 13:13
...kdybych sem dal svoje první fotky z lesa z roku 2006, tak se budete chechtat ještě letos o vánocích...máš to pěkné, ale ti Plši - Plchové ? jsou super...před hoďkou jsem došel z lesa, tak pokud moje polovička nevymyslí nějakou návštěvu, tak něco dám ještě dnes...aj Jurovi hříbci jsou super...
Vlasta
16. 01. 2021 - 13:35
Jiří, máš taky nádhernou sbírku hřibů, vypadá to, že u vás nejsou slimáci:-). Snad budeme mít příležitost letos nějaké hříbečky zase vyfotit. To je zvláštní, jak takové snímky vždycky dokážou vyvolat v člověku krásné pocity...
Tulák z rokle
16. 01. 2021 - 14:23
.. u mně krom krásných pocitů i překrásnou závist... ;-) :-)
Vlasta
15. 01. 2021 - 20:16
Máme tu asi 50 cm sněhu a každý den něco přibude. I když to vypadá podle fotek všechno sejné, každý den je jiný a já nevím, které "křoví" vyfotit dřív. A říkám si, že tam pod sněhem čeká podhoubí a má se dobře, protože zem není zmrzlá.:-)
Tři druhy sýkorek -koňadra, uhelníček a modřinky. Modřinky jsou strašně neposedné.
vlk
15. 01. 2021 - 20:26
...zasněžený les je nádherný...a Sýkorky nemají chybu...gratuluji...
Tulák z rokle
15. 01. 2021 - 20:45
Vlasto, je to nádhera, pod takovou peřinou se houbičky v pohodě připravují - to bude úrodička. Modřinky jsou velké neposedy, ale fešandy. Měj se co nejkrásnější.
vevanek
15. 01. 2021 - 19:10
Krásných fotek je tu plno, tak já si pojedu to svoje, fotky s popiskem. Já mám ráda, když vím, na co koukám. Dnes jsem vybrala podzemky a protože jsem jich ještě moc nenašla, tak doplním nějakou drobotinou. Z podzemek tady nacházím nejčastěji kořenovec načervenalý a jelenku. Houby, které neumím určit sama, dávám k určení do Myk. poradny, to aby jste si nemysleli, že to tak znám.
černoušek, jelenka, kořenovec načervenalý, kořenovec žlutavý, lanýž- Tuber borchii (mikroskopován), oříškovec, rovetka cizopasná, rovetka pýchavkovitá, mísenka oranžová, oranžovka vřetenovýtrusá, poduškovka vyklenutá, Tatrea ďumbierská, žlutěnka citronová, žlutěnka křížochlupá
vlk
15. 01. 2021 - 20:28
...hezké nálezy...
Vlasta
15. 01. 2021 - 20:45
To bych nikdy nevěřila, co je na světě krásných hub! A moc obdivuji určení...Ta rovetka pýchavkovitá roste na houbě?
vevanek
15. 01. 2021 - 20:53
Obě rovetky rostou na starých houbách. Cizopasná na holubince černající a pýchavkovitá na starých ryzcích a holubince černající.
Martin
15. 01. 2021 - 21:33
Krásný a s tím určením i užitečný :)
vlk
15. 01. 2021 - 15:21
...hezké bílé odpoledne nahoubaři...pár postarších houbiček...máme tady taky bílo a stále padá a padá, je to nádhera...pokud se nic nevyvrbí, tak zítra prubnu les...Kyj uťatý, Korálovec, Pařezník, Klanolístka, ???, Pýchavka, Hnojník, ???, Kyj rourkovitý a Lakovka, Bělochoroš, Pstřeň, Kuřátko svraskalé a ???, Ohnivec, Pěnitka ?, ???, Pazderek, ???, Vlčí mléko, Opeňka, Síťkovec načervenalý...ale bez záruky, někde si nemůžu vzpomenout...ode mě se toho moc nenaučíte...
Jura
15. 01. 2021 - 15:37
Parádní záběry vlku a paráda, že už můžeš ven, zrovna včera jsem přemýšlel, že se tě zeptám jak jsi to svinstvo snášel. Kamarád v práci v mých létech deset dnů horečkoval a jenom pomalu se dává do kupy. Někteří to profrčí jenom tak, zřejmě asi každý podle toho, jak mu příroda nadělila. Ráno jsem se snažil zaregistrovat staré rodiče na vakcínu a málem jsem rozmlátil počítač i mobil, přijít mi někdo z toho "super štábu" pod ruku, tak mám asi o malér zaděláno. Zítra si to užij a opatruj se. Jura.
Tulák z rokle
15. 01. 2021 - 15:38
Pěkná sestavička.... přeju hezkou procházku a opatrně, ať nemusíš být doma se sádrou...
petras
15. 01. 2021 - 17:08
Je to paráda,trochu se pohrabat v minulosti.
Martin
15. 01. 2021 - 18:05
Venku toho ted moc nenafotíme :) Ale ty názvy by se hodily, at se člověk taky něco naučí.
Vlasta
15. 01. 2021 - 20:38
Vlku, prima nálezy, které můžu jen závidět. A zítra si to užij!
Tulák z rokle
15. 01. 2021 - 13:37
... opět parádička.. s fotkou č. 12 uděláš velkou radost Vlkovi... a sníh to je blahodárná peřina pro celou přírodu..
Jura
15. 01. 2021 - 14:01
Všecko naprostá paráda, ale šest, osm a pýchavky naprosto super !!!
vlk
15. 01. 2021 - 15:15
...ježišmarjááááá, křemílci mně málem přivodili infarkt...to je pastva pro oči...nádhera...ostatní samo že taky, ale ti křemílci jsou boží...
Vlasta
15. 01. 2021 - 20:05
To je krása! Obdivuji nálezy a hlavně pro mne nedostižné dokonalé fotky...
petras
15. 01. 2021 - 12:26
Máš tam toho dost,já jsem si na Silvestra v obýváku ukopl palec,tak to do lesa ještě nejde.Jinak kolega z Ostravy tvrdí,že ohnivci jsou tam na tom Vašem konci jako plevel.Taky se mi dlouho nedařilo žádného najít.U nás rostou nejčastěji na jívových větvičkách zanořených do hlíny kolem potoků,až sleze sníh a dokud ještě nebude moc trávy.Prvního jsem našel vedle baráku ve starém zboru.
Tulák z rokle
15. 01. 2021 - 13:50
Zdar Juro, parádní příděl sněhu, parádní fotky, parádní bílé čepice, doufám že jsi měl nějakou hučku na hlavě taky aby tě neofouklo.... :-)
U nás začalo před hodinou taky dost hustě padat... měj se fajn...
Jura
15. 01. 2021 - 13:59
Ahoj Jozefe, hučku jsem měl i s bambulou :-) Já jsem i přes své outdorové aktivity docela velká chciplínka. S houbičkama je na delší dobu konec o víkendu by to u nás mělo jít až k mínus dvaceti, tak bude utrum :-( Opatruj se.
vlk
15. 01. 2021 - 15:12
...parádní zima, sametonožky a ušiska tu zimu bez problémů přežijí...
vlk
14. 01. 2021 - 17:55
...dost dobrá sada...a jedna fotka hezčí, než druhá...paráda...
Tulák z rokle
14. 01. 2021 - 18:15
Opět moc hezký, slizák na č. 4 je můj oblíbenec... moc dobrá houbička...ostatní je pastva pro oči...
Standa
15. 01. 2021 - 08:37
Neskutečné, ty houby v kapičkách, fakt zírám na profíka, ale je zkrátka vidět, že se tomu věnuješ
petras
15. 01. 2021 - 17:09
Jo,je jich asi víc druhů,ale tak končí.
Jura
13. 01. 2021 - 18:32
Tfuj tajbl a ty s tím ještě vlku děláš pokusy !! :-):-):-)
Martin
13. 01. 2021 - 18:45
Vzhledem k tomu, že nejí ani klouzky.. tak pochybuju, že by jedl tohle :)
Jura
13. 01. 2021 - 18:55
Klouzek je mňamka, ale tihleti ....no ...ulínci ??:-):-) Já myslím, že s tímhle neexperimentuje ani Standa :-)
Tulák z rokle
13. 01. 2021 - 19:10
Nazdar Vlku, trochu to tu zavání, ale jinak pěkný.
...Standa psal, že mu to moc nejelo, já sem je, mlaďoučký ještě uzavřený, baštil jako řízečky a dobrý...poslední dobou už jsem na ně neměl štěstí, jen na ty ohavně páchnoucí čůra...
Vlasta
13. 01. 2021 - 20:40
...V Krkonoších jsem chodila do jednoho mladšího lesíku a tam jich byly stovky ve všech stádiích. Rostly tam jen hadovky a hřiby. To by sis, Josefe, pošmáknul.:-) Tenkrát mi někdo říkal, že je v Praze vykupuje jedna restaurace a prodává jako delikatesy. Ale jestli to byla pravda, to nevím...
zetve
13. 01. 2021 - 22:09
Pěkné, většinou byly obsypány desítkami much. Asi se polekaly fotografa :-)
Standa
14. 01. 2021 - 08:10
No, právě že Standa experimentoval a zkoušel to usmažit, ale fakt jednou stačilo, žádná mňamka to opravdu nebyla
Tulák z rokle
13. 01. 2021 - 17:09
...dobrej výběr....super...
Jura
13. 01. 2021 - 18:16
Ahoj Petrasi, někdy se prosím tě trochu rozepiš o svém focení, protože hloubka ostrosti a světlo na tvých fotkách nemá obdoby. Fotíš do nějakých publikací ? Byla by škoda, aby ti tvé fotky ležely jen tak v archívu. Měj se. Jura.
vlk
13. 01. 2021 - 18:29
...parádní fotky a nálezy...ostatně jako vždy...
petras
14. 01. 2021 - 11:14
Myslím,že třeba na OHOUBÁCH je hodně lepších fotografů,ze začátku jsem dostal pár rad a zbytek je systém pokus-omyl..Na prvním fotoaparátu jsem nemohl pracovat se zaostřováním a hloubkou ostrosti.Koupil jsem OLYMPUS PEN E-PL5 a pak kroužky na makro.Zpočátku jsem dělal několik fotek s různou clonou a upravoval WB,zdálo se mi,že automat to nedělá dobře.Poslední asi 3 roky fotím jen na automat (WB),někdy je problém s modrou oblohou a zelenou klenbou.Moc se s tím v lese a pak i doma nepářu,není čas.Úpravy začnu ořezem,skoro vždy uberu světlé plochy a vyjasním stíny.V jednom programu zmenším,přidám kontrast případně upravím barvy,doostřím(kdysi jsem to s doostřením přeháněl,až se objevily bílé okraje).Nakonec zmenším na těch 300,ani nevím čeho,aby se to vešlo na web.Ostatním úpravám nerozumím,používám jen to nejnutnější.Při focení používám stativ a alobal na podsvícení,nedávno jsem si koupil dvě LED baterečky.U makra je důležité,aby byl fotoaparát kolmo na rovinu hub,pokud to jde,pak se dá pracovat s hloubkou ostrostiArchiv-co to je?Zatím jsem nic nevymyslel,fotky jsou uloženy ve složkách jen podle data,takže nevím co v nich je a pak něco najít je problém.Až na jednu kyjanku do časopisu jsem nikam fotky nedával,pár je na Nahuby.sk,tady a na ohoubách.Jen jsem si nechal udělat pár kalendářů pro svoji potřebu.Názvy moc nedoplňuji,většinou houbu znám,ale název musím někdy pracně hledat.Fotím krásu přírody,co všechno dokáže vyrůst.Málokdy si staré fotky prohlížím,jen když něco hledám,a pak se kolikrát divím,co všechno jsem fotil.Za loňský rok toho moc nebylo,počasí tady houbám nepřeje.
Jura
15. 01. 2021 - 10:00
Petrasi díky za obsáhlý koment ke tvému focení. Tak ať to to fotí i nadále stejně dobře.
Richard z Beskyd
12. 01. 2021 - 22:14
Hmm, tak to jo👍👏
Tulák z rokle
12. 01. 2021 - 22:20
...je to sice nádherné, ale najít asi jak kde...
Jan Schneider
12. 01. 2021 - 22:29
Všechno je z Prahy a vše roste právě teď...
vlk
12. 01. 2021 - 22:30
...vymazlené fotky Honzo...parádička...Palečku jsem našel zatím jedinkrát a to s osadníkem u něho v lužním lese...
petras
12. 01. 2021 - 23:16
Paráda.Honza mívá většinou špeky.Většina rostla i u nás,letos nic.
Standa
13. 01. 2021 - 09:31
Ahoj, pěkné , moc pěkné, pořád se mám co učit
13. 01. 2021 - 09:32
Honzo, moc pěkné
vevanek
13. 01. 2021 - 12:10
Fajn přehled. Z něho jsem nenašla jen zvoneček pohárkovitý. Pražáci se prostě mají. Málokdy tam mrzne a napadá plno sněhu, tak si mohou chodit po houbách i teď. To my si musíme počkat, až to všechno rozmrzne.
Martin
13. 01. 2021 - 12:28
A tu kalichovku (obr.6) ano? Já toho nenašel více a u některých mám určitý tušení, že ani nenajdu :)
vevanek
13. 01. 2021 - 12:59
Aha, tu kalichovku taky ne. Škoda, že nenapsal názvy, je to kalichovka půvabná? Z těch co jsem našla, mi nejdéle trvalo najít bolcovitku mozkovitou.
Jura
13. 01. 2021 - 15:44
Přej a bude ti přáno, je to paráda, třeba o něco takového zavadím časem i u nás. :-)
Tulák z rokle
13. 01. 2021 - 17:07
Honzo, Praha je hodně široký pojem, zvláště pro starší unavené nohy a tělo, můžeš to ,prosím, trochu upřesnit ? Díky.
vevanek
13. 01. 2021 - 17:24
Josefe, vždyť se u vás dostaneš do přírody s MHD, stačí si jen najít cíl. To já, ve svých 70 letech ,musím sednout do auta a do lesa dojet nebo šlapat pěkně pěšky někam poblíž. Málokdo má les za barákem.
Tulák z rokle
13. 01. 2021 - 17:47
Vevanko, já pokud to není opravdu nutné, MHD nepoužívám a žádné ,,přibližovadlo" nevlastním. Nejraději se potuluju přírodou ,,po svejch"... proto ten dotaz na přiblížení lokality...měj se fajn.
Martin
13. 01. 2021 - 18:47
Lokalitu na vzácné houby nikdo neřekne :) a ty ostatní se dají najít v Praze skoro kdekoli. Relativně blízko centra města nacházím v parku cestou do práce hodně různých hub. I když pravda ne touhle dobou.
Yohaness
13. 01. 2021 - 20:36
Dal jsem jména k fotkám, ale tady to asi není vidět... Ok, tak tady je seznam i s přesnějšími lokalitami ( pro Josefa).
Boltcovitka mozkovitá – Praha: Satalice
Čihovitka masová – Praha: Satalice
Hlíva hnízdovitá – Praha: Hostivař
Hlíva ústřičná – Praha: Košíře
Hlívečník připjatý Čihovitka masová – Praha: Satalice
Kalichovka půvabná – Praha: Chuchle
Klanolístka obecná – Praha: Prokopské údolí
Kornice otrubičnatá – Praha: Radotín
Kržatka zimní – Praha: Satalice
Ohnivec rakouský – Praha: Chuchle
Palečka zimní – Praha: Zlíchov
Pařezník jemný – Praha: Prokopské údolí