Diskuze

Diskutuj o mykologii, houbách, ale i běžných věcech ze života houbaře

Reakce na příspěvek

"...trochu kvetoucího, ale chladného jara bez deště a bez včeliček..."

Jen přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky.
Přihlaš se nebo si ho vytvoř zdarma.

145 příspěvků za posledních 7 dní

vlk

15. 01. 2021 - 15:21

...hezké bílé odpoledne nahoubaři...pár postarších houbiček...máme tady taky bílo a stále padá a padá, je to nádhera...pokud se nic nevyvrbí, tak zítra prubnu les...Kyj uťatý, Korálovec, Pařezník, Klanolístka, ???, Pýchavka, Hnojník, ???, Kyj rourkovitý a Lakovka, Bělochoroš, Pstřeň, Kuřátko svraskalé a ???, Ohnivec, Pěnitka ?, ???, Pazderek, ???, Vlčí mléko, Opeňka, Síťkovec načervenalý...ale bez záruky, někde si nemůžu vzpomenout...ode mě se toho moc nenaučíte...

Jura

15. 01. 2021 - 15:37

Parádní záběry vlku a paráda, že už můžeš ven, zrovna včera jsem přemýšlel, že se tě zeptám jak jsi to svinstvo snášel. Kamarád v práci v mých létech deset dnů horečkoval a jenom pomalu se dává do kupy. Někteří to profrčí jenom tak, zřejmě asi každý podle toho, jak mu příroda nadělila. Ráno jsem se snažil zaregistrovat staré rodiče na vakcínu a málem jsem rozmlátil počítač i mobil, přijít mi někdo z toho "super štábu" pod ruku, tak mám asi o malér zaděláno. Zítra si to užij a opatruj se. Jura.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 15:38

Pěkná sestavička.... přeju hezkou procházku a opatrně, ať nemusíš být doma se sádrou...

petras

15. 01. 2021 - 17:08

Je to paráda,trochu se pohrabat v minulosti.

Martin

15. 01. 2021 - 18:05

Venku toho ted moc nenafotíme :) Ale ty názvy by se hodily, at se člověk taky něco naučí.

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:38

Vlku, prima nálezy, které můžu jen závidět. A zítra si to užij!

petras

15. 01. 2021 - 12:16

Snad ten sníh houbám prospěje a něco naroste.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 13:37

... opět parádička.. s fotkou č. 12 uděláš velkou radost Vlkovi... a sníh to je blahodárná peřina pro celou přírodu..

Jura

15. 01. 2021 - 14:01

Všecko naprostá paráda, ale šest, osm a pýchavky naprosto super !!!

vlk

15. 01. 2021 - 15:15

...ježišmarjááááá, křemílci mně málem přivodili infarkt...to je pastva pro oči...nádhera...ostatní samo že taky, ale ti křemílci jsou boží...

Vlasta

15. 01. 2021 - 20:05

To je krása! Obdivuji nálezy a hlavně pro mne nedostižné dokonalé fotky...

Jura

15. 01. 2021 - 11:59

Lidičky a je zazimováno.:-) Dokonce i u nás v Havířově napadlo 15.centimetrů prašanu a senioři začali ve velkém běžkovat:-). Houbičky asi vezmou po nadcházejícím víkendu za své, ale však ono zase něco vyroste. Tak přežijte to mrazivo ve zdraví. Jura.

petras

15. 01. 2021 - 12:26

Máš tam toho dost,já jsem si na Silvestra v obýváku ukopl palec,tak to do lesa ještě nejde.Jinak kolega z Ostravy tvrdí,že ohnivci jsou tam na tom Vašem konci jako plevel.Taky se mi dlouho nedařilo žádného najít.U nás rostou nejčastěji na jívových větvičkách zanořených do hlíny kolem potoků,až sleze sníh a dokud ještě nebude moc trávy.Prvního jsem našel vedle baráku ve starém zboru.

Tulák z rokle

15. 01. 2021 - 13:50

Zdar Juro, parádní příděl sněhu, parádní fotky, parádní bílé čepice, doufám že jsi měl nějakou hučku na hlavě taky aby tě neofouklo.... :-)

U nás začalo před hodinou taky dost hustě padat... měj se fajn...

Jura

15. 01. 2021 - 13:59

Ahoj Jozefe, hučku jsem měl i s bambulou :-) Já jsem i přes své outdorové aktivity docela velká chciplínka. S houbičkama je na delší dobu konec o víkendu by to u nás mělo jít až k mínus dvaceti, tak bude utrum :-( Opatruj se.

vlk

15. 01. 2021 - 15:12

...parádní zima, sametonožky a ušiska tu zimu bez problémů přežijí...

petras

14. 01. 2021 - 11:17

Pár vzpomínkových.

vlk

14. 01. 2021 - 17:55

...dost dobrá sada...a jedna fotka hezčí, než druhá...paráda...

Tulák z rokle

14. 01. 2021 - 18:15

Opět moc hezký, slizák na č. 4 je můj oblíbenec... moc dobrá houbička...ostatní je pastva pro oči...

Standa

15. 01. 2021 - 08:37

Neskutečné, ty houby v kapičkách, fakt zírám na profíka, ale je zkrátka vidět, že se tomu věnuješ

Jura

15. 01. 2021 - 16:37

Prosím tě Petrasi, to hezké oranžové na snímku č.1. je to samé, co vypadá v pozdějším věku jako kozí bobky ?? :-)

petras

15. 01. 2021 - 17:09

Jo,je jich asi víc druhů,ale tak končí.

vlk

13. 01. 2021 - 18:26

...hezký večer nahoubaři, kapánek to tady ,,provoním,,...

Jura

13. 01. 2021 - 18:32

Tfuj tajbl a ty s tím ještě vlku děláš pokusy !! :-):-):-)

Martin

13. 01. 2021 - 18:45

Vzhledem k tomu, že nejí ani klouzky.. tak pochybuju, že by jedl tohle :)

Jura

13. 01. 2021 - 18:55

Klouzek je mňamka, ale tihleti ....no ...ulínci ??:-):-) Já myslím, že s tímhle neexperimentuje ani Standa :-)

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 19:10

Nazdar Vlku, trochu to tu zavání, ale jinak pěkný.

...Standa psal, že mu to moc nejelo, já sem je, mlaďoučký ještě uzavřený, baštil jako řízečky a dobrý...poslední dobou už jsem na ně neměl štěstí, jen na ty ohavně páchnoucí čůra...

Vlasta

13. 01. 2021 - 20:40

...V Krkonoších jsem chodila do jednoho mladšího lesíku a tam jich byly stovky ve všech stádiích. Rostly tam jen hadovky a hřiby. To by sis, Josefe, pošmáknul.:-) Tenkrát mi někdo říkal, že je v Praze vykupuje jedna restaurace a prodává jako delikatesy. Ale jestli to byla pravda, to nevím...

vlk

13. 01. 2021 - 21:46

...nechal jsem tenkrát půlky rozřezaného vajíčka Hadovky smrduté na pařezu a po týdnu se i ty samy ,,rozvinuly,,...na fotkách jen jedna a obě půlky klobouku...

zetve

13. 01. 2021 - 22:09

Pěkné, většinou byly obsypány desítkami much. Asi se polekaly fotografa :-)

Standa

14. 01. 2021 - 08:10

No, právě že Standa experimentoval a zkoušel to usmažit, ale fakt jednou stačilo, žádná mňamka to opravdu nebyla

petras

13. 01. 2021 - 16:04

Vybrat z těch tisícovek fotek jen něco je problém.

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 17:09

...dobrej výběr....super...

Jura

13. 01. 2021 - 18:16

Ahoj Petrasi, někdy se prosím tě trochu rozepiš o svém focení, protože hloubka ostrosti a světlo na tvých fotkách nemá obdoby. Fotíš do nějakých publikací ? Byla by škoda, aby ti tvé fotky ležely jen tak v archívu. Měj se. Jura.

vlk

13. 01. 2021 - 18:29

...parádní fotky a nálezy...ostatně jako vždy...

petras

14. 01. 2021 - 11:14

Myslím,že třeba na OHOUBÁCH je hodně lepších fotografů,ze začátku jsem dostal pár rad a zbytek je systém pokus-omyl..Na prvním fotoaparátu jsem nemohl pracovat se zaostřováním a hloubkou ostrosti.Koupil jsem OLYMPUS PEN E-PL5 a pak kroužky na makro.Zpočátku jsem dělal několik fotek s různou clonou a upravoval WB,zdálo se mi,že automat to nedělá dobře.Poslední asi 3 roky fotím jen na automat (WB),někdy je problém s modrou oblohou a zelenou klenbou.Moc se s tím v lese a pak i doma nepářu,není čas.Úpravy začnu ořezem,skoro vždy uberu světlé plochy a vyjasním stíny.V jednom programu zmenším,přidám kontrast případně upravím barvy,doostřím(kdysi jsem to s doostřením přeháněl,až se objevily bílé okraje).Nakonec zmenším na těch 300,ani nevím čeho,aby se to vešlo na web.Ostatním úpravám nerozumím,používám jen to nejnutnější.Při focení používám stativ a alobal na podsvícení,nedávno jsem si koupil dvě LED baterečky.U makra je důležité,aby byl fotoaparát kolmo na rovinu hub,pokud to jde,pak se dá pracovat s hloubkou ostrostiArchiv-co to je?Zatím jsem nic nevymyslel,fotky jsou uloženy ve složkách jen podle data,takže nevím co v nich je a pak něco najít je problém.Až na jednu kyjanku do časopisu jsem nikam fotky nedával,pár je na Nahuby.sk,tady a na ohoubách.Jen jsem si nechal udělat pár kalendářů pro svoji potřebu.Názvy moc nedoplňuji,většinou houbu znám,ale název musím někdy pracně hledat.Fotím krásu přírody,co všechno dokáže vyrůst.Málokdy si staré fotky prohlížím,jen když něco hledám,a pak se kolikrát divím,co všechno jsem fotil.Za loňský rok toho moc nebylo,počasí tady houbám nepřeje.

Jura

15. 01. 2021 - 10:00

Petrasi díky za obsáhlý koment ke tvému focení. Tak ať to to fotí i nadále stejně dobře.

Yohaness

12. 01. 2021 - 21:58

Takový zimní výběr aneb co lze momentálně nalézt...

Richard z Beskyd

12. 01. 2021 - 22:14

Hmm, tak to jo👍👏

Tulák z rokle

12. 01. 2021 - 22:20

...je to sice nádherné, ale najít asi jak kde...

Jan Schneider

12. 01. 2021 - 22:29

Všechno je z Prahy a vše roste právě teď...

vlk

12. 01. 2021 - 22:30

...vymazlené fotky Honzo...parádička...Palečku jsem našel zatím jedinkrát a to s osadníkem u něho v lužním lese...

petras

12. 01. 2021 - 23:16

Paráda.Honza mívá většinou špeky.Většina rostla i u nás,letos nic.

Standa

13. 01. 2021 - 09:31

Ahoj, pěkné , moc pěkné, pořád se mám co učit

13. 01. 2021 - 09:32

Honzo, moc pěkné

vevanek

13. 01. 2021 - 12:10

Fajn přehled. Z něho jsem nenašla jen zvoneček pohárkovitý. Pražáci se prostě mají. Málokdy tam mrzne a napadá plno sněhu, tak si mohou chodit po houbách i teď. To my si musíme počkat, až to všechno rozmrzne.

Martin

13. 01. 2021 - 12:28

A tu kalichovku (obr.6) ano? Já toho nenašel více a u některých mám určitý tušení, že ani nenajdu :)

vevanek

13. 01. 2021 - 12:59

Aha, tu kalichovku taky ne. Škoda, že nenapsal názvy, je to kalichovka půvabná? Z těch co jsem našla, mi nejdéle trvalo najít bolcovitku mozkovitou.

Jura

13. 01. 2021 - 15:44

Přej a bude ti přáno, je to paráda, třeba o něco takového zavadím časem i u nás. :-)

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 17:07

Honzo, Praha je hodně široký pojem, zvláště pro starší unavené nohy a tělo, můžeš to ,prosím, trochu upřesnit ? Díky.

vevanek

13. 01. 2021 - 17:24

Josefe, vždyť se u vás dostaneš do přírody s MHD, stačí si jen najít cíl. To já, ve svých 70 letech ,musím sednout do auta a do lesa dojet nebo šlapat pěkně pěšky někam poblíž. Málokdo má les za barákem.

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 17:47

Vevanko, já pokud to není opravdu nutné, MHD nepoužívám a žádné ,,přibližovadlo" nevlastním. Nejraději se potuluju přírodou ,,po svejch"... proto ten dotaz na přiblížení lokality...měj se fajn.

Martin

13. 01. 2021 - 18:47

Lokalitu na vzácné houby nikdo neřekne :) a ty ostatní se dají najít v Praze skoro kdekoli. Relativně blízko centra města nacházím v parku cestou do práce hodně různých hub. I když pravda ne touhle dobou.

Yohaness

13. 01. 2021 - 20:36

Dal jsem jména k fotkám, ale tady to asi není vidět... Ok, tak tady je seznam i s přesnějšími lokalitami ( pro Josefa).

Boltcovitka mozkovitá – Praha: Satalice

Čihovitka masová – Praha: Satalice

Hlíva hnízdovitá – Praha: Hostivař

Hlíva ústřičná – Praha: Košíře

Hlívečník připjatý Čihovitka masová – Praha: Satalice

Kalichovka půvabná – Praha: Chuchle

Klanolístka obecná – Praha: Prokopské údolí

Kornice otrubičnatá – Praha: Radotín

Kržatka zimní – Praha: Satalice

Ohnivec rakouský – Praha: Chuchle

Palečka zimní – Praha: Zlíchov

Pařezník jemný – Praha: Prokopské údolí

Pařezník obecný – Praha: Chuchle

Pařezník pozdní – Praha: Obora Hvězda

Penízovka sametonohá – Praha: Petřín

Pevník nachový – Praha: Petřín

Urnička pohárová – Praha: Chuchle

Žilnatka oranžová – Praha: Modřany

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 20:46

Díky moc, paráda...

vlk

12. 01. 2021 - 20:38

...hezký večer nahoubaři...také přispěji troškou archívu do mykomlýna...Voskovka, městské sametonožky, Černorosol, Měkkouš, Pařezník, snad Křehutka, Lakovky, Třepenitky, Síťkovec, sametonožka, Rosolovka, Boltcovitka, Hvězdovka, něco zelenýho, ???, Hlíva plícní, Helmovky, Štítovka, Třepenitky a Ohnivec...ale bez záruky...

Tulák z rokle

12. 01. 2021 - 20:40

... teda lidičky, vy mi dáváte, nevím kam koukat dřív, Vlku paráda....

Vlasta

12. 01. 2021 - 21:23

...krásné fotky i s určením, paráda...ohniváčka bych taky jednou ráda viděla "naživo"...

Richard z Beskyd

12. 01. 2021 - 22:16

Hezký přehled 👌👏

Olda

13. 01. 2021 - 09:30

Honzo, moc povedené

Standa

13. 01. 2021 - 09:34

Jeden by nevěřil, co všechno roste v lednu...

Jura

13. 01. 2021 - 15:46

Paráda vlku, akorát ty ohnivce nemůžu rozdýchat, já si snad sem nějaké přesadím. Jozefe u vás v Praze je jich prý plno !! :-)

Tulák z rokle

13. 01. 2021 - 17:13

Juro, ještě jsem ho nepotkal ,asi nosí stejný oblečení jako ty na tom cvičení :-)

vevanek

13. 01. 2021 - 20:59

To zelené je zelenatka obecná.

Vlasta

12. 01. 2021 - 20:20

Abyste si nemysleli, že tady broučci nežerou, stále se musí porážet (většinou tam, kde rostou houby nejvíc), ale nedá se nic dělat, zase se vysazují nové lesní úseky. Letos začaly růst hřiby v několika mladých smrčinách a to mě naplňuje důvěrou v příští časy.

Na letním snímku si užívám loňskou borůvkovou úrodu - zimní tamtéž, taky tam všechno vyporáželi.

Fotit ptáčky, byť jen amatérsky, není žádná sranda.

Tulák z rokle

12. 01. 2021 - 20:32

... taky hezká voda, jenom trochu víc vychlazená... moc hezké, když vidím tu první fotku, tak jsem dostal chuť na borůvkové knedlíky s tvarohem, hodně másla, klidně i zakysanou smetanu a hodně cukru. Když to vydržím já, tak cukrovka musí taky....

vlk

12. 01. 2021 - 20:33

...v lese je božsky...a sejkorky nemají chybu...i ten Strakapoud...

Tulák z rokle

12. 01. 2021 - 20:38

... jejda, ještě přiletěl strakapoud, na balkon mi letá jeden už několik let, naučil se na sojový suk a dostal i jméno - Fanda. Přes léto přilétá i s maminou a mladým.

Vlasta

12. 01. 2021 - 20:43

Sem jich lítá několik, taky jeden malinkej a nemá na sobě vůbec nic červeného.

Kalfa

13. 01. 2021 - 09:45

Nevím, nakolik píšu k věci, ale všiml jsem si, že výrazně vyšší produkce hub je na přesázeném lese, konkretně můj nejoblíbenější a nejvýnosnější claim je v mladém smrkovém lese, ovšem tam, kde jsou ještě k poznání prastaré pařezy. DTTD mez osikami, kde jsou původní smrkové pařezy. Je zřejmé, že mykorhiza snadněji přeskočí kontaktní vzdálenost. Uvidíme však, jak to bude vypadat na vysázeném listnáči po původních smrcích. V každém případě dobrá zpráva Vlasto, máme naději !

Vlasta

13. 01. 2021 - 10:25

Pepo, borůvkové knedlíky jsou na cukrovku určitě nejlepší lék. Cukr se vyruší těmi zdravými borůvkami. :-)

Vlasta

13. 01. 2021 - 10:32

Kalfo, tady rostla na podzim neuvěřitelná spousta hřibů, hodně jich zůstalo v lese, tak doufám, že to bude mít vliv do příštích let?? I když - kdoví, houby a počasí se nedají předpovídat...

Jura

13. 01. 2021 - 15:47

Paráda Vlasti, skoro jsem utřel slzu. Vzpomněl jsem si na mladá léta na chalupě u rodičů, jak jsem pozoroval ptactvo na krmítku a ani nedýchal.

vevanek

12. 01. 2021 - 18:56

Dnes jsem vybrala houby, které patří mezi břichatkovité, u nichž se výtrusy tvoří uvnitř plodnice a ven se dostávají po uzrání rozpadem obalu plodnice nebo otvorem na jejím povrchu. Dodnes ale nemám fotku, pro někoho hojného, vatovce. Vždy jsem ho zatím našla už ve fázi rozpadu.

Houby jsou zase seřazeny abecedně.

číšenka hrnečková, číšenka rýhovaná, hadovka smrdutá, hnízdovka nacpaná, hvězdovka brvitá, červenavá, dlouhokrká, límečková, smrková, trojitá, květnatec Archerův, palečka zimní, pestřec, pohárovka obecná, prášivka, psivka obecná, pýchavka dlabaná, hruškovitá, ježatá, obecná, palicovitá, stlačená, rozpuklec hruškovitý

Tulák z rokle

12. 01. 2021 - 20:15

... a to všechno roste v lese ? ...není to z pohádky ? V každém případě je to krásné a poučné....

vlk

12. 01. 2021 - 20:25

...Květnatec a Psivka se mně zatím úspěšně vyhýbají...nádhera...

Standa

13. 01. 2021 - 09:39

Vevanku, zajímavý výběr méně známých houbiček, hadovku jsem kdysi zkoušel obalit a usmažit, ale jednou stačilo.

vevanek

13. 01. 2021 - 12:19

No, mě právě napadlo dávat sem přes zimu různé skupiny hub, na které v lese také narazíte a příště už budete vědět, co to je.

Jura

13. 01. 2021 - 15:38

Páni to je paráda a navíc když se někdo vyzná v těch odrůdách, nebo třídách, či jak se to vlastně dělí. U mně na Karvinsku ve větším množství pouze květnatec (jeden les jím doslova kvete), všudypřítomná pýchavka, hadovka a na jednom místě pestřec. Je super, jak se tady člověk poučí od zkušených.

Z lásky k houbaření od roku 2001
© NaHouby.cz | david@eiselt.cz